Met een goede aanpak van pinkengriep worden productie en groei ondersteund. De meeropbrengst van een kalf dat gevaccineerd is tegen luchtweginfecties, wordt geschat op € 85 per kalf (Wright, 2012).
De R zit weer in de maand. Dat betekent bij mensen hoesten en proesten en een toenemend aantal griepgevallen. Bij koeien geldt hetzelfde. In de herfst zien we gewoonlijk meer dieren die lijden aan BRD, de verzamelnaam die gegeven wordt aan longproblemen bij kalveren en koeien. Pinkengriep is een andere, veelgehoorde, naam voor BRD.
Voorkom ziekte
Wat kun je doen om ziekte onder de kalveren en koeien, en daardoor productieverlies, te voorkomen? Voor de kalveren begint het bij een goede start: een goede biestvoorziening. De 3 V’s zijn hier een veelgehoord ezelsbruggetje: veel, vlug en vaak.
Ten tweede kijken we naar de omgeving: stalinrichting en het stalklimaat. Door de omgevingsinvloeden onder controle te houden, wordt de besmettingsdruk verminderd en de weerstand verhoogd. Hygiëne is belangrijk om het aantal ziektekiemen te beperken. Comfortabele huisvesting is bedoeld om de dieren geen onnodige energie te laten verliezen aan het zich warm houden. Een constante temperatuur, voldoende ventilatie, maar geen tocht. Simpel gezegd, maar oh zo belangrijk. Ook de huisvesting op zichzelf verdiend de aandacht. Ruimte en rust zijn voor ieder dier essentieel om zich goed te voelen.
Bouw weerstand op
Dit alles leidt al naar het derde punt: de algehele weerstand. Dieren met een goede weerstand hebben minder last van voorbijkomende ziektekiemen. Weerstand wordt opgebouwd door goede voeding, de al eerder genoemde huisvesting en klimaat en de afwezigheid van stress. In situaties die een dier niet kan controleren wordt het stresshormoon cortisol aangemaakt. Te grote hoeveelheden van cortisol hebben een negatief effect op de afweer. Stress moet daarom zoveel mogelijk vermeden worden als je je dieren gezond wilt houden.
Bescherming door vaccinatie
Is dat alles? Nee. In een ideale wereld zou dit genoeg zijn, maar we weten wel beter. Niet elke situatie is te beheersen en we hebben ook nog eens te maken factoren van buitenaf, zoals het weer. Het is elk jaar weer zo dat het aantal gevallen van pinkengriep stijgt als de R in de maand zit. De lucht wordt kouder waardoor de trilhaartjes in de slijmvliezen wat minder goed werken en de energie van het lichaam eerder op gaat aan warm blijven. Dan kun je wel wat extra hulp gebruiken om ziektevrij te blijven: bescherming door vaccinatie.
Zo voorkom je productieverlies
Niet schrikken, maar voor dit jaar ben je eigenlijk al te laat. Je wilt nu die extra bescherming hebben en na een vaccinatie duurt het even voordat de optimale bescherming bereikt is. Daarom hier 3 tips om ziekte en productieverliezen te voorkomen (volgend jaar):
1. Plan volgend jaar augustus een afspraak in met je dierenarts om in september je dieren te vaccineren.
2. Overweeg om het hele jaar door de jongste kalveren te vaccineren tegen pinkengriep. De kleintjes zijn het meest kwetsbaar en waarom wachten tot de herfst begint om hen een steuntje in de rug te geven. Bovendien wordt de infectiedruk in de stal verlaagd als er geen kalveren meer grieperig worden en virus spreiden.
3. Als kalveren in september langer dan 6-9 maanden geleden gevaccineerd zijn, is het verstandig om ze een herhalingsvaccinatie te geven.
Voortaan kunnen we zeggen: ‘De R zit in de maand: de R van rendement!’
Lees meer over luchtwegaandoeningen