Je koeien meer dagen per jaar vers gras laten eten of je verse gras inzetten voor stalvoeren? Beide opties hebben direct invloed op de kostprijs van je melk. In dit artikel lees je over de voordelen van het optimaal benutten van vers gras en wat de verschillen zijn in kwaliteit en opbrengst met kuilgras. Ook geven we je handvatten hoe je ervoor kunt zorgen dat je het groeiseizoen van je grasland optimaliseert. Dat is namelijk de eerste stap naar meer vers gras voeren.
Meer vers gras voeren aan je melkvee door beweiding of stalvoeren. Het is de richting waarin veel veehouders worden gestimuleerd vanuit duurzame melkstromen en het GLB. Dit vraagt om een plan van aanpak en een kritische blik op zaken die je op je bedrijf kunt optimaliseren. Met name op gebied van beweiding is het zaak je systeem goed te beoordelen en van tijd tot tijd te evalueren. Trend is dat meer bedrijven van Nieuw Nederlands Weiden overstappen op stripgrazen. Een systeem met een hogere benutting maar het is ook arbeidsintensiever.
Voordelen van vers gras ten opzichte van kuilgras
Meer vers gras voeren en minder kuilvoer en krachtvoer heeft absoluut voordelen. Om te beginnen is de VEM in vers gras 10% hoger dan in die van kuilgras. Uit onderzoek van Eurofins is ook aangetoond dat je per kilo droge stof 20 gram meer darm verteerbaar eiwit (DVE) voert dan met ingekuild voer. Dit zegt allemaal iets over de kwaliteit van vers gras. Kijken we naar de benutting van je gewasopbrengst, dan kun stellen dat je met inkuilen tussen de 15% en 30% verliest aan droge stof en 20% tot 40% aan VEM. Door het gewas vers te voeren benutten je koeien het eiwit efficiënt en heb je geen conserveringsverliezen. Vers gras heeft een hogere voedingswaarde dan krachtvoer. Als je het op deze manier benadert, en leert sturen met gras, kun je met minder kosten en minder aanvoer van grondstoffen toch dezelfde hoeveelheid en kwaliteit melk produceren of zelfs meer.
Gras voor stalvoeren
Om zorgeloos te kunnen stalvoeren stel je andere eisen aan je grasland. Tijdens recent onderzoek over stalvoeren -uitgevoerd door Barenbrug- gaven veehouders aan dat een draagkrachtige zode een voorwaarde is om het hele seizoen dagelijks te maaien. Andere zaken die naar voren kwamen zijn een snelle hergroei, smakelijkheid en gezondheid van het gewas. Met deze punten in het achterhoofd hebben we het mengsel Weide 365 samengesteld. Naast draagkracht, smakelijkheid en snelle hergroei kun je met dit mengsel ook rekenen op een stabiel grasaanbod gedurende het hele seizoen. Je kunt in het voorjaar twee weken eerder oogsten en ook in het najaar groeit het gewas langer door dan een standaard weidemengsel. Wil je de opbrengst en smakelijkheid nog meer verhogen? Kies dan voor de combinatie van Weide 365 met klaver. Zowel witte als rode klaver passen uitstekend bij dit innovatieve mengsel.
Geheim van het succes
Het succes van het innovatieve weidemengsel Weide 365 zit hem in de steile bladstand van het gewas en de combinatie van unieke middenvroege rassen. Dit levert een gewas dat snel droogt. De mix aan rassen zorgt ook voor een uitstekende draagkracht: ideaal als je vroeg of laat in het jaar het perceel wil berijden (om te maaien voor stalvoeren) of beweiden. Uit de praktijk weten we dat door de goede smakelijkheid en gezondheid van het gewas de opname door het melkvee erg hoog is. Dit is met name te danken aan de uitstekende roestcijfers van de rassen. Kortom: ga je stalvoeren of wil je meer beweiden? Een investering in Weide 365 verdient zich altijd terug in opbrengst, voederwaarde en gemak.
Optimaliseer het groeiseizoen van je grasland
Meer weken per jaar je grasland benutten is de investering van je werk dubbel en dwars waard. Je grond is immers je duurste productiemiddel, dus zorg ervoor dat je dit optimaal gebruikt. Denk hierbij aan de volgende stappen:
1 Bemest je gras op tijd om de start van groei aan te wakkeren. Is het gras te lang dan kun je beter eerst maaien of beweiden. Bemesten van te lang gras heeft direct invloed op de smakelijkheid en opname.
2. Stimuleer in het voorjaar de gewasgroei door een goede graslandverzorging zoals wiedeggen en rollen.
3. Zorg voor een goede afwatering. Een droog perceel warmt sneller op waardoor grasgroei eerder op gang komt.
4 Wees kritisch op je grassenbestand. Jonge grassen, goede grassen en middenvroege grassen starten over het algemeen eerder op in het jaar. Beoordeel ook je grasland op kale plekken en zaai indien gewenst je grasland door. Was de draagkracht dit voorjaar te slecht om door te zaaien? Kies er dan voor om je grasland op een later moment te herstellen. Bijvoorbeeld na de tweede snede als de grasgroei afneemt én het voldoende vochtig is. Je kunt ook wachten tot augustus en herinzaai overwegen.