Het Deense melkveebedrijf Rønhave Aps heeft het nieuwe vaccin van Boehringer Ingelheim ingezet tegen longontsteking door pinkengriep (BRSV) bij kalveren. Deze nieuwe entstof wordt toegediend via de neus.
De kalveren van melkveebedrijf Rønhave Aps werden in het najaar van 2018 getroffen door een zware epidemie van longontsteking. Zeven tot negen dagen nadat ze op een leeftijd van drie tot vier weken waren verplaatst van individuele hokken naar groepshokken met 13 kalveren per hok, kregen de eerste kalveren longontsteking. De ziekte verspreidde zich binnen enkele dagen, dat wil zeggen één tot twee weken na de plaatsing bij elkaar in het groepshok, naar alle kalveren van de groep. Op dat moment waren de kalveren vijf tot zes weken oud. Er werden verschillende soorten medicijnen gebruikt, maar die werkten niet. Daarom voerde het bedrijf bij zes kalveren een longspoeling uit om te kijken wat de oorzaak was. BRSV bleek de belangrijkste oorzaak voor de uitbraak. Men zag een gebrekkig effect bij het traditionele vaccin dat wordt gegeven middels een injectie. Dit omdat de ziekte opkwam lang voordat er bescherming kon worden verwacht door de vaccinatie.
Greep op de ziekte
Met het nieuwe vaccin heeft het Deense bedrijf greep weten te krijgen op de uitbraken en is de situatie weer genormaliseerd. Alle kalveren worden gevaccineerd via de neus als ze 10 tot 14 dagen oud zijn. Vanuit praktisch oogpunt is het vaccin makkelijk toe te dienen en men constateerde ook geen ongemak of bijwerkingen bij de kalveren na vaccinatie. En zoals veehouder Jørn Kjær Madsen aangeeft: “We horen bij de kalveren in de groepshokken niet meer de akelige hoest waar we de afgelopen jaren steeds mee te maken hadden.”
Klik hier voor meer informatie over genoemde vaccin.
Veel voorkomende longontsteking
Longontsteking veroorzaakt door het BRS-virus komt zeer vaak voor bij kalveren en leidt tot sterfte, een slechte welzijnssituatie, productieverlies en veel behandelingen met antibiotica. Met name in najaar, winter en voorjaar is er grote kans op epidemieën van longontsteking. Niet alleen kan het virus zelf zorgen voor ziekte en sterfte, het kan ook het kalf zodanig verzwakken dat andere micro-organismen een rol gaan spelen die de problemen verder verergeren. Erg vervelend voor de kalveren, voor hun verzorgers en voor de financiële situatie van veehouders.