Met een simpele haar kunt u uw veestapel beter laten presteren. Hoe? Via een stukje haar of een oorbiopt is het mogelijk om het genetisch potentieel van elk vaarskalf snel in kaart te brengen, zodat u weet wat zij kan bijdragen aan uw veestapel met eenzelfde betrouwbaarheid als van een derdekalfskoe.
Een merkertest laat op een duidelijke en betrouwbare manier zien wat de genetische aanleg van een kalf is. Een plukje haar (met haarwortel) of een oorbiopt is dus alles wat daarvoor nodig is. De merkerinformatie helpt om te beslissen of dit kalf wel de moeite waard is om op te fokken. In kalveren met bijvoorbeeld een minder goede genetische aanleg om melk te produceren hoeft u dan geen 1500 euro aan opfokkosten te investeren. En u heeft minder frustratie over vaarzen die geen goede bijdrage leveren aan de prestaties van de veestapel.
Deze merkerinformatie van een kalf geeft ook op latere leeftijd nuttige informatie. Want het is ook de basis voor een betere stierkeuze. En u heeft ook bepaalde erfelijke kenmerken in uw veestapel meteen in beeld. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om sneller een hoornloze veestapel te fokken of een veestapel gericht op het kenmerk A2. Als blijkt dat de afstamming volgens het DNA afwijkt van wat er staat geregistreerd, dan wordt dit automatisch aangepast.
De juiste vaarskalveren opfokken bespaart u niet alleen de bijhorende opfokkosten, maar levert u ook meer rendement én meer werkplezier op. En vooral: het zorgt voor een efficiënte en gezonde veestapel.
Fokken op Maat
Met CRV Fokken op Maat biedt CRV een overzichtelijk programma om optimaal gebruik te maken van de merkertesten op uw bedrijf. Fokken op Maat is meer dan enkel een merkertest, het is een totaalconcept met merkertesten, een speciale HerdOptimizer-applicatie en de ondersteuning van uw veestapeladviseur.
Hieronder ziet u hoe Fokken op Maat werkt.
Welk kalf kiest u?
Stel, u heeft ruimte om een van deze drie volle zussen (Abel x Sargeant ) uit het Delta Satelliet-programma op te fokken (zie tabel). Welk kalf kiest u en op basis waarvan? Kijkt u naar het uiterlijk (fenotype)? Of naar de verwachtingswaarde van de kalveren, die hetzelfde is voor deze drie kalveren. Of kiest u met de meest betrouwbare en volledige informatie die afkomstig is van de merkertest? Die informatie is net zo betrouwbaar als de informatie van een derdekalfskoe.
Welk kalf kiest u dan? Gaat u voor de gezondheidskenmerken van Lizie of de eiwitvererving van Lukaku? Aan u de keuze
Twee van de drie Abel-zussen waren ook aanwezig op de CRV-stand tijdens Agriflanders in Vlaanderen. Daar konden melkveehouders zelf oordelen op basis van welke informatie ze kun keuze zouden maken.
Wilt u meer weten over de mogelijkheden van merkertesten en Fokken op Maat voor uw bedrijf? Informeer dan bij uw CRV-veestapeladviseur of kijk op www.crv4all.nl.