Doorgaan naar artikel

Bij Joris Willems krijgen bijna alle vaarzen een vaarskalf

Bijna alle vaarzen van Joris Willems in het Vlaamse Maasmechelen krijgen een vaarskalf. Daardoor kalven ze gemakkelijk en maken ze een goede start. Joris insemineert bijna alle vaarzen op het bedrijf met SiryX-sperma, en ook twintig procent van de koeien. Met een beetje extra aandacht worden de dieren vlot drachtig.

‘We streven naar een afkalfleeftijd van ruim onder de twee jaar’, legt Joris uit. ‘Als de kalveren de eerste maanden hard groeien, kan dat prima’, aldus Joris. Over de prestaties van zijn huidige lichting vaarzen is hij dik tevreden. Ze realiseerden bij de meest recente mpr een bsk van bijna 47 en een lactatiewaarde van gemiddeld 104.

Hulp van Ovalert

Om zijn doel te realiseren begint Joris de pinken die voldoende ontwikkeld zijn vanaf de leeftijd van een jaar al te insemineren. Jong insemineren bevordert volgens hem de kans op dracht. ‘Als ik voor mijn werk – Joris werkt ook buitenhuis als inseminator – een pink van 17 maanden oud insemineer, voel ik vaak al vervetting. De kans op drachtigheid is bij zo’n dier een stuk lager dan bij een pink van een jaar dat nog volop groeit’, spreekt de inseminator uit ervaring.

Bij zijn melkkoeien volgt de veehouder de tochtigheid nauwgezet via Ovalert met activiteitsmeting en vruchtbaarheidsbegeleiding. Door scherp te zijn op de vruchtbaarheid en de techniek van insemineren krijgt de veehouder zijn dieren vlot drachtig met SiryX-sperma. Hij wijst bijvoorbeeld op het belang van de mineralenvoorziening van de pinken, het zorgvuldig ontdooien van de rietjes en het iets latere inseminatiemoment. De afkalfleeftijd van de vaarzen is nu iets meer dan 23 maanden, de tussenkalftijd van de koeien 382 dagen.

Ruimte voor gebruikskruising

Het gebruik van SiryX-sperma is al een jaar of drie een vast onderdeel van de bedrijfsvoering op het gemengde bedrijf van de familie Willems. Naast een 160-tal melk- en kalfkoeien en 100 stuks jongvee baat Joris in een landbouwvennootschap met zijn vader Cor nog een akkerbouwbedrijf uit. Joris’ vrouw Lise heeft de leiding over de zorgtak.

Vrijwel alle pinken en ongeveer twintig procent van de melkgevende dieren insemineert Joris met SiryX-sperma. Dit betekent dat tachtig procent van de melkveestapel overblijft voor de gebruikskruising met een Belgisch witblauwe stier, wat zorgt voor een flinke plus op de post omzet en aanwas.

Op vaarskalveren niet bezuinigen

Bij de keuze van SiryX-sperma gaat Joris voor de beste stieren. ‘Mijn vaarskalveren zijn de toekomst. Daar wil ik niet op bezuinigen’, legt hij uit. Om aan de vrouwelijke kant de beste genetica te selecteren maakt de veehouder gebruik van genoomfokwaarden en Fokken op Maat. Een hoge genetische aanleg is overigens niet de enige verklaring voor de goede prestaties van de vaarzen. ‘Dankzij het gebruik van gesekst sperma krijgen bijna alle vaarzen een vaarskalf. Daardoor kalven ze gemakkelijk en maken een vlotte start’, legt Joris uit. Zo profiteert hij op vele manieren van SiryX-sperma.

Meer weten over het inzetten van SiryX, Fokken op Maat of Ovalert? Ga naar www.CRV4all.nl.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin