Najaarsgras is uitstekend ruwvoer met veel eiwit en voedingsstoffen, mits je zorgvuldig én snel werkt. Door het gras binnen 24 uur te maaien en in te kuilen, voorkom je dat het gewas veel aan kwaliteit verliest. Een goede voorbereiding en planning zijn daarbij wel een vereiste.
Het maken van een goede najaarsgraskuil begint met het kiezen van een goed maaimoment. Najaarsgras groeit niet hard, dus kies je maaidatum op basis van de weersvoorspelling. Maai na 2 tot 3 droge dagen en bij voorkeur in de middag. De dauw is dan van het gras en de najaarszon zorgt nog voor wat suikerproductie in het gewas.
Maai een fris gewas
Laat najaarsgras niet te lang worden. Het gras moet rechtop blijven staan, zodat de wind erdoor kan waaien. Hiermee voorkom je schimmels in het gewas. Een droge dag met veel wind houdt je gewas fris. Hiermee voorkom je dat er grond aan het gras blijft plakken, waardoor het ruw-asgehalte toeneemt.
Dezelfde dag de kuil in
Door de veldperiode zo kort mogelijk te houden, voorkom je dat het gewas veel eiwit verliest. Maai het gras als de dauw eraf is en maai met een breedafleg om schudden te voorkomen. Omdat najaarsgras minder ruwe celwanden bevat, is het geen probleem om het iets langer te hakselen. Je kunt het gras ook direct op het zwad leggen. Spreek met je loonwerker af dat hij de dag ná het maaien ’s middags je gras inkuilt.
Stimuleer een snelle conservering
Voor najaarsgras is een snelle conservering essentieel. Maar omdat het veel eiwit bevat en weinig suiker is een goede conservering niet vanzelfsprekend. Daarbij is door de afnemende zonkracht en ochtendmist moeilijker om najaarsgras goed droog te krijgen met als gevolg dat de pH minder snel daalt. Gebruik daarom altijd een inkuilmiddel dat is toegespitst op het inkuilen van najaarsgras.
Bonsilage Forte: speciaal voor nat en suikerarm gras
Het inkuilmiddel Bonsilage Forte is speciaal ontwikkeld voor het conserveren van nat en suikerarm najaarsgras. Het is uniek vanwege de directe remming van boterzuurbacteriën. Daarnaast is Bonsilage Forte het enige inkuilmiddel dat, naast melkzuur van enkelvoudige suikers, ook de meervoudige suikers in het gewas benut voor melkzuurproductie. De extra hoge melkzuurproductie resulteert in een razendsnelle verlaging van de pH in je natte, suikerarme najaarskuil. Door de snelheid voorkom je eiwitverlies dat optreedt bij rotting van het gewas.
Smakelijk en fris najaarsgras: ook geschikt voor je melkvee
Voor de opname van ruwvoer door je melkvee zijn een goede geur en smaak belangrijk. Bonsilage Forte zorgt voor een snelle conservering, waardoor de eiwitafbraak en ammoniakvorming minimaal zijn. Dit resulteert in smakelijk, fris ruwvoer waar je melkvee graag van eet. Bovendien minimaliseer je met Bonsilage Forte het risico op boterzuur.
Eenvoudige toediening
Bonsilage is eenvoudig en veilig toe te dienen. In de video legt onze specialist Florine stap voor stap uit wat de dosering is van Bonsilage en hoe je het inkuilmiddel klaarmaakt voor gebruik.