Doorgaan naar artikel

Zo bescherm je je koeien tegen blauwtong

Blauwtong (BTV-3) is op verschillende plekken in Nederland gesignaleerd, en dit brengt uitdagingen met zich mee voor melkveehouders. Lees hier wat jij kunt doen om de verspreiding en impact van Blauwtong te beperken.

Samenvatting

1. Daling van de melkproductie, koorts en rode neuzen zijn meest voorkomende verschijnselen.
2. Preventieve maatregelen mogelijk via vaccinatie, huisvesting en rantsoenen.
3. Let op krachtvoerinstellingen om een negatieve spiraal te voorkomen.

De meest voorkomende symptomen van Blauwtong zijn:
1. Daling in melkproductie
2. Sloomheid en koorts
3. Rode neuzen en neusuitvloeiing

Volgens de Gezondheidsdienst voor Dieren worden er momenteel relatief minder wonden en laesies aan bek, neus en uier waargenomen, evenals minder kreupelheid. Dit is goed nieuws, maar er blijven voldoende redenen om alert te zijn en preventieve maatregelen te nemen. Voor gedetailleerde informatie verwijzen we je graag naar de eerste resultaten van het onderzoek blauwtong.

Wat kun je doen om de negatieve gevolgen te beperken?

1. Preventieve maatregelen
Om de verspreiding en impact van Blauwtong te beperken, raden wij de volgende preventieve stappen aan:
· Vaccinatie: Het blijft aanbevolen om rundvee te vaccineren tegen Blauwtong type BTV-3. Overleg hierover met je dierenarts.
· Opstallen: Houd koeien binnen tijdens zonsopgang en zonsondergang. Dit is de piekactiviteit van knutten.
· Ventilatie: Knutten houden niet van hoge windsnelheden. Het gebruik van ventilatoren, ook ’s nachts, kan de blootstelling aan deze insecten verminderen.
· Ondersteuning van de afweer: Door het voeren van organisch gebonden mineralen (zoals in onze Vitaal mineralen) en immuunstimulatoren zoals Omnigen kun je de weerstand van je koeien ondersteunen*. Dit helpt ook tegen andere stressfactoren zoals hittestress.

2. Behandeling en verzorging van zieke dieren

Voor dieren die klinische symptomen vertonen, is het belangrijk om snel en doeltreffend op te treden.
· Medische behandeling: Gebruik pijnstillers, ontstekingsremmers en ondersteunende therapieën. Overleg hierover met je dierenarts.
· Monitoring: Zet zieke koeien indien mogelijk apart om hun voeropname beter te kunnen monitoren.
· Kalverzorg: Meet de kwaliteit van de biest en zorg voor een goede voorraad. Optimaliseer het biestmanagement door de vuistregel ‘Vlug, vaak, veel, vers, verrijkt’ toe te passen. Zorg daarnaast voor schoon drinkwater, smakelijk ruwvoer, krachtvoer en een schone, droge omgeving voor kalveren.

3. Stimuleren van de voeropname
Blauwtong kan de voeropname beïnvloeden. Om ervoor te zorgen dat je koeien voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen, kun je de volgende maatregelen overwegen:
· Vaker voeren: Voer meerdere keren per dag en schuif het vaker aan.
· Open drinkbakken: Koeien met BTV-3 hebben mogelijk moeite met klepelbakken. Open drinkbakken kunnen hierbij helpen.
· Smulsiroop en rantsoenaanpassingen: Voeg smulsiroop toe aan het rantsoen en voer bij voorkeur CRF (Constant Robot Feeding) of TMR-rantsoen, kort gehakseld en met 35-40% droge stof. Dit maakt het makkelijker het voer op te nemen.
· Weidegang: Bij weidegang kan het helpen om eerder om te weiden dan gebruikelijk.
· Rantsoendichtheid verhogen: Overweeg de dichtheid van het rantsoen aan het voerhek te verhogen met bijvoorbeeld ‘Hittemix’.
· Krachtvoer: Houd bij krachtvoer goed in de gaten dat dit niet te snel wordt afgebouwd als de koeien herstellen. Raadpleeg bij twijfel je adviseur.

4. Overige adviezen
Het is soms onvermijdelijk om de verwachtingen voor deze lactatie bij te stellen, zeker bij koeien met ernstige symptomen. Bij deze dieren zal de voeropname langzaam herstellen, en mogelijk wordt de verwachte melkproductie deze lactatie niet gehaald.

Koeien die hoge koorts hebben gehad, lopen een verhoogd risico op het verliezen van hun dracht. Laat deze koeien tijdig (opnieuw) controleren op dracht.

* Het verbeteren van de immuniteit door middel van het voeren van organisch gebonden mineralen en/of Omnigen is een algemene maatregel om de immuniteit van de koe te ondersteunen. Dit is niet specifiek getest voor het Blauwtongvirus.

Agrifirm Nutritional Solutions levert kwaliteitsveevoeders en tal van andere producten en diensten aan u als ondernemer in de melkveehouderij. Het rendement van onze klanten staat daarbij centraal. We werken voortdurend aan nieuwe assortimenten en concepten die zijn toegesneden op specifieke behoeftes. We zijn marktleider op het gebied van veevoeders in Nederland.

Meer over Agrifirm

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin