Doorgaan naar artikel

‘Snelle Lente Rogge heeft een goede voederwaarde en onderdrukt onkruid’

Melkveehouder Willem Ard Reijm uit Dronten (Flevoland) heeft afgelopen seizoen Snelle Lente Rogge gezaaid en geoogst en vertelt graag over zijn ervaringen met Snelle Lente Rogge.

Smakelijk voedergewas

Met 125 melkkoeien is de vraag naar goed ruwvoer groot op het bedrijf van Willem Ard Reijm. Om te voorzien in voldoende kwalitatieve voeding voor zijn koeien besloot hij 3 jaar geleden om over te gaan op Snelle Lente Rogge als tussenteelt. Willem Ard: “De koeien zijn dol op de rogge. Het is schoon en smakelijk en kent daarnaast een goede verteerbaarheid én betere passagesnelheid dan andere, traditionele rogge. Bovendien ben ik zeer te spreken over de goede voederwaarde.”

Doordat Snelle Lente Rogge zich kenmerkt door meer uitstoeling (stengels) per plant en direct na de zaai en met name in het vroege voorjaar zeer snel ontwikkelt, kan veel massa behaald worden. Bij oogst in april levert de hybride rogge met 4.000 tot 5.000 kg droge stof en 16-18% eiwit (gemiddeld) een duidelijk hogere drogestofopbrengst op dan gangbare snijrogge, triticale en Italiaans raaigras. “Ik heb het gewas dit jaar half april geoogst en had een opbrengst tussen de 4 en 5 ton droge stof, een prima resultaat”, vertelt Willem Ard.

Toegankelijke teelt mét positief effect op volgteelt

Naast de voederwaardeopbengst kent de teelt van Snelle Lente Rogge volgens Willem Ard nog andere aantrekkelijke voordelen. “Het is een heel toegankelijke teelt”, licht Willem Ard toe. “Ik zaai het gewas altijd rond eind september/begin oktober, zonder een specifieke bemesting aan te brengen voorafgaand aan de teelt; ik trek het land meestal los met de cultivator, waarna Snelle Lente Rogge direct gezaaid kan worden. Enkel in het voorjaar pas ik nog 300 kg KAS als stikstofmeststof toe. Ook is er geen onkruidbestrijding nodig. Het gewas is dus heel makkelijk te telen en weinig arbeidsintensief, maar belangrijker vind ik nog dat het onkruid op mijn perceel wordt onderdrukt. Doordat het gewas snel dicht staat, krijgt onkruid geen kans en ook in het voorjaar komt de hybride rogge na het maaien of onderwerken niet terug. Al deze eigenschappen zorgen voor een gezonde bodem waar de vervolgteelt perfect van profiteert!”

Al meer dan 160 jaar veredelt KWS gewassen waaronder maïs, in de gematigde klimaatzones. Maïs is wereldwijd het meest geteelde gewas en heeft een belangrijke positie in het productassortiment van KWS.

KWS Benelux is als onafhankelijk kweekbedrijf marktleider in de Benelux in maïszaden.

De doelstelling is om iedere maïsteler te voorzien van toegevoegde waarde op het landbouwbedrijf in de vorm van goede, op het bedrijf passende, maïsrassen en een professionele teeltbegeleiding. Met trots, passie en de ervaring die is opgedaan in de landbouwpraktijk werken de medewerkers van KWS Benelux dagelijks aan het behalen van deze doelstelling.

KWS hanteert in de Benelux al meer dan 20 jaar een duidelijke visie die volledig conform is aan de goede landbouwpraktijk. Deze visie is gebaseerd op duurzaamheid, vertrouwen en degelijkheid. KWS streeft, op basis van een uitgebreid veredelingsprogramma, naar het hoogst haalbare saldo voor de teelt van voedermaïs.

Meer over KWS

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin