De oogsten in het najaar zijn het resultaat van een jaar lang werk. Zorg daarom dat je ook het laatste deel goed aanpakt. Hét juiste inkuilmiddel helpt je om je inspanningen van het hele jaar te waarborgen.
Nu we de zomer achter ons laten is het tijd om de gewassen die in het najaar afrijpen te oogsten. Je mais is hiervan het meest voor de hand liggende voorbeeld. Maar ook leveren je graslandpercelen in het najaar ruwvoer van uitstekende kwaliteit. Dit verdient een zorgvuldige bewaring. Hét juiste inkuilmiddel helpt je om je inspanningen van het hele jaar te waarborgen.
Mais zorgt voor betere benutting eiwit
Mais is een hoogwaardig ruwvoer dat door het hoge zetmeelgehalte een goede aanvulling is in het rantsoen van je melkvee. Door het zetmeel wordt het (onbestendige) eiwit in de koeienpens nog beter benut. Het is jammer om het zetmeel te verliezen door de conservering van de mais. Mais verliest zonder inkuilmiddel 10% aan zetmeel gedurende het jaar. Heb je 10 ha mais, dan verlies je tijdens de conservering dus 1 ha mais aan zetmeel. Dat is zonde van je inspanning. Een inkuilmiddel verdient zich dus altijd terug.
Bewezen uit onderzoek: minimaal zetmeelverlies
Uit onderzoek van Groeikracht blijkt dat maiskuilen die behandeld zijn met het inkuilmiddelBonsilage Mais URL naar: nauwelijks aan zetmeel verliezen. Het bewezen inkuilmiddel bevat zowel melkzuur- als azijnzuurvormende bacteriën. Deze versnellen de conservering. Hierdoor krijgen verkeerde microben geen kans om het zetmeel in het gewas af te breken. Uit het onderzoek kwam naar voren dat na driehonderd dagen nog steeds minimaal zetmeelverlies was waargenomen.
Produceer 715 kg propyleengycol per potje
Met behulp van de unieke bacteriën in het inkuilmiddel Bonsilage Fit mais kun je tijdens de conservering van de mais propyleenglycol aanmaken. De specifieke bacteriën, waaronder de lactobacillus Buchneri, zetten de suikers van het gewas om in melkzuur. Vervolgens zetten de bacteriën een maximale hoeveelheid melkzuur om in propyleenglycol en azijnzuur. Dit resulteert in ruwvoer dat de penswerking verbetert. Het risico op pensverzuring en slepende melkziekte neemt hierdoor af.
Het onderzoek van Groeikracht heeft aangetoond dat je met 1 potje Bonsilage Fit mais € 1.200,- (715 kilo) aan propyleenglycol produceert. Omgerekend op rantsoenniveau betekent dit bij 8 kilo droge stof uit mais 145 gram propyleenglycol per koe per dag. Je hebt 1 potje Bonsilage Fit mais nodig om twee hectare mais in te kuilen.
Eiwitrijke gewassen inkuilen
Najaarsgras zit boordevol eiwit. Uitstekend voor je melkvee dat goed produceert op een eiwitrijk rantsoen. Eiwitrijke gewassen vragen bij de conservering wel wat extra aandacht. Klavers en andere vlinderbloemigen gewassen doen hier nog een schepje bovenop. In het eiwitgehalte is het gras hoog, dan is het suikergehalte laag. Suiker is de katalysator voor een goede conservering. Bij veel eiwit en dus weinig suiker in het gewas kun je zelf zorgen voor het verlagen van de kuil-pH door het toevoegen van een inkuilmiddel. Met de juiste keuze zorg je voor een stabiele en goede conservering.