
-
Gerhard Albinger breidde uit naar 220 koeien. Hij werkt biologisch en heeft moeite voldoende eiwitrijk voer te telen. De melkafzet loopt prima, mede door het vormen van een leveranciersvereniging met 36 collega’s. Ze beuren nu 48 cent per kilo, dat is 8 cent boven gangbaar plus biotoeslag.

Gerhard Albinger (54) heeft in maatschap met zijn zoon Aaron (28) een biologisch melkveebedrijf in Biberach in de Duitse deelstaat Baden Württemberg. De veestapel omvat 220 melkkoeien en 165 stuks jongvee op 165 ha waarvan 75 ha grasland.

Sinds 1989 is het bedrijf biologisch. Na enkele aankopen van stallen in het dorp en omgeving en diverse huurconstructies, werd uiteindelijk besloten tot een bedrijfsverplaatsing en daarmee concentratie op één nieuwe locatie buiten het dorp.

In juni 2014 werd de nieuwe stal met 220 ligplaatsen en een 28-stands binnenmelker opgeleverd. Dit vergde een totale investering van ruim €11.000 per koeplaats.

Om aan de bio-eisen van 10,2 vierkante meter buitenruimte voor de koeien te voldoen, is het staldak deels open. Bij langdurige sneeuwval kan zo een laag sneeuw op het voer ontstaan. Volgens Albinger is dat hooguit enkele dagen per jaar het geval. “Geen probleem”

Typisch aan de Zuid-Duitse stallenbouw is het vele houtgebruik. Een bouwkundige eis die zorgt voor een hoger investeringsplaatje.

De melkcarrousel is een 28-stands binnenmelker.

Het voerrantsoen van de melkkoeien bedraagt 75 procent kuilgras en 25 procent mais. Dit wordt aangevuld met 0,4 kilo stro, 1,8 kilo geplette tarwe 250 gram mineralen en 50 gram levend gist.

Het verkrijgen van eiwitrijkvoer is voor een biologisch melkveehouder het grootste probleem. Voor het noodzakelijk eiwit in het rantsoen verstrekt Albinger zijn koeien dagelijks 2,5 kilo akkerbonen die hij zelf teelt.

Van de 225 koeien zijn er 45 van het ras Holstein. De gemiddelde melkproductie in 2014 bedroeg 8.558 kilo melk met 4,2 procent vet en 3,42 procent eiwit. Het Braunvieh levert een gemiddelde productie van 8.347 kilo met 4,24 procent vet en 3,46 procent eiwit.

Albinger houdt het Braunvieh vooral met het oog op de langere levensduur. De gemiddelde leeftijd van de koeien bedraagt 5,9 jaar met een gemiddelde levensproductie van 30.681 kilo. Dier- en ligcomfort krijgen daartoe van Albinger extra aandacht.

Om een structureel hogere prijs voor hun biologische melk te beuren heeft Albinger met 36 collega biomelkveehouders in 2011 een leveranciersvereniging opgericht. Sindsdien bieden zij met succes gezamenlijk hun bio-melk aan. Momenteel aan zuivelfabriek Gropper.

Door de toenemende vraag naar biomelk is er een tekort op de Duitse markt. De vraag stijgt sneller dan het aanbod. Ze beuren bij 4,2 procent vet en 3,1 eiwit procent 48 cent. Dat is een momenteel circa 8 cent meer dan de prijs van gangbaar plus een biotoeslag.

Een apart deel van de stal is ingericht met strohokken voor maximaal 30 kalf- en zorgkoeien.

De kalfse koeien beschikken over een ruim strohok.

Kalveren beschikken over een vrije uitloop. De stallen op de oude locatie in het dorp is in gebruik voor de opfok vanaf 5 maanden. Verder beschikt de maatschap nog over een huurstal voor runderen van 8 tot 13 maanden.