
Het melken gaat vlot in de 28-stands melkcarrousel en dat bevalt de maatschap erg goed. De pure melktijd is 5 kwartier (ongeveer 150 koeien aan de melk). Anne Semplonius is de enige melker en kan het qua arbeid prima rondzetten. Een tweede persoon jaagt dan de koeien op en doet de kalfjes.
Maatschap Semplonius-de Jong bouwde in 2013 nieuw voor 60 melkkoeien. Daarmee ging de totale capaciteit naar 240. Ook kwam er een nieuwe melkstal: een carrousel.

Geeske (31) en Willem (58) de Jong zitten in Tjerkgaast (Fr.) in maatschap met Anne Semplonius (55) en Jannie de Jong (53). De maatschap heeft 160 melkkoeien, 140 stuks jongvee en 107 hectare land. Krap 3 jaar geleden werd een vierde stal gebouwd, met melkcarrousel.

De 4 stallen lopen in elkaar over. De jongste stal links is ongeveer in dezelfde stijl als de 3 andere stallen gebouwd. De stallen zijn van 2013, 1994, 1985 en 1976. Gemene deler is de hoeveelheid licht. Ook in de oudere stallen komt door de vele lichtplaten veel licht binnen.

Een overzicht in de stal uit 2013 toen de indeling in de stallen flink op de schop ging. In de jongste stal staan een nieuwe 28-stands melkcarrousel en 60 ligboxen, een grote wachtruimte, en een behandelruimte. Het overige melkvee staat in de tweede stal.

Dit is die wachtruimte. Die is ruim bemeten en heeft een capaciteit voor 150 melkkoeien. Let op de ‘gewone’ roostervloer, die ook in het ligboxengedeelte ligt. De maatschap hoefde indertijd niet emissiearm te bouwen omdat er ‘slechts’ 60 koeien in de jongste stal staan.

Het koeverkeer in de eerste twee stallen – waar het melkvee staat – is volledig vrij. En ondanks de nieuwe plek van de melkstal gaat dat vanaf het begin al prima. Alleen de oudere koeien moesten er de eerste twee weken aan wennen.

Een doorkijkje. De vier stallen lopen in elkaar over.

De maatschap koos voor een 4 meter brede lichtstraat in de stal uit 2013. Licht is er voldoende.

In de boxen liggen de koeien op een rubber noppenmat. Daaroverheen wordt gehakseld stro en kalkpoeder gestrooid. Wegens succes geprolongeerd, want in de oude situatie lagen de dieren al in zulke matten. Het celgetal is ook onveranderd gebleven: 170.

In de stal geen overdreven tierelantijntjes: geen mestrobot en ook geen mestschuiven. Wel een mobiele schuif, die bovendien multifunctioneel is. Met dezelfde machine strooit Willem de Jong ook de boxen in met zaagsel. Qua arbeid ideaal.

Het melken gaat vlot in de 28-stands melkcarrousel en dat bevalt de maatschap erg goed. De pure melktijd is 5 kwartier (ongeveer 150 koeien aan de melk). Anne Semplonius is de enige melker en kan het qua arbeid prima rondzetten. Een tweede persoon jaagt dan de koeien op en doet de kalfjes.

Recent is er nieuwe tl-verlichting boven de carrousel gekomen. Semplonius heeft nu een beter zicht tijdens het melken.

De melkproductie is in de afgelopen jaren van 7.220 tot 8.300 liter per koe per jaar gestegen. De oorzaak lag vooral in het voer. Door de muizenschade van vorig jaar moest de maatschap veel extra voer – wortels en aardappel- en erwtenvezels – aankopen. Meer productiegericht dus.

Ook het dynamische krachtvoersysteem in de melkstal draagt bij aan een hogere melkproductie.

Dit zijn de restanten van de oude 2×4-open tandemmelkstal in de derde stal. Hier komen straks afkalfboxen.

Een overzicht in de tweede stal waar nu ongeveer 80 melkkoeien staan. Hier geen lichtstraat, wel overal lichtplaten.

De maatschap heeft een eigen waterzuiveringsinstallatie. Vorig jaar is wel een extra pomp voor het rondpompsysteem van het drinkwater gemonteerd. Er was te veel drukverlies tijdens het melken.

De maatschap heeft later ook nog twee extra automatische koeborstels laten monteren.

Het jongvee en de droge koeien zijn in stal 3 en 4 gehuisvest. Er is een extra hek in de ruimte voor de droge koeien geplaatst. De dieren staan nu in een close up- en een far offgroep.

Een andere aanpassing: een nieuwe cv in het kantoor in de stal. De vloerverwarming kon het in de oude situatie niet bolwerken.

Op twee van de drie oude staldaken ligt asbest. Die daken moeten op termijn nog een keer worden vervangen.