
Onder de rook van Amsterdam combineren Piet en Paula Kalverboer het houden van melkvee met het ontvangen van gasten. De logés van Bed & Breakfast Hoeve Meerzicht zijn enthousiast over het nieuwe onderkomen van de veestapel en de moderne 2×18 swingover-melkstal. “Ook wij zijn er zeer tevreden over”, aldus Piet Kalverboer.

Piet (50) en Paula (49) Kalverboer-Slotboom in Monnickendam (N.-H.) hebben een melkveebedrijf met 95 melk- en kalfkoeien en 56 hectare veengrond, waarvan 45 hectare eigendom. Sinds eind 2007 is er een modern gastenverblijf met een bezettingsgraad van 50 procent.

In juni 2015 nam de maatschap, waartoe ook zoon Gerco (21) behoort, een nieuwe ligboxenstal met lig118 plaatsen in gebruik. Er is een NB-vergunning voor het houden van 138 dieren. De veehouders groeien de komende maanden met eigen aanwas naar 120 melk- en kalfkoeien.

Dit is de Bed & Breakfast: Hoeve Meerzicht. 12 meter hoog en heeft de vorm van de voormalige hooiberg. De nieuwe stolpwoning is in 2002 gezet. Paula: “Veel gasten zijn nieuwsgierig naar ons melkveebedrijf. We hebben veel positieve reacties gekregen op de nieuwe stal.”

Gasten van de B&B kijken uit over het meer De Leek. Aan de horizon doemt Amsterdam op, dat op 10 kilometer ligt. Piet en Paula boeren in de Monnickenmeerpolder. “De grasopbrengst op deze veengrond is goed. Maar wie hier bouwt, moet heien”, vertelt Piet.

De nieuwe stal staat op 375 heipalen. Met de komst van de nieuwe stal veranderde ook de indeling van het erf. “We hebben deze dam flink verbreed, zodat toeleveranciers hier straks een rondje kunnen rijden”, vertelt Piet.

Naast de nieuwe stal is ook een kuilplaat aangelegd. Voorheen lagen er twee bulten naast elkaar aan de voorzijde van de bestaande stal. Met de komst van de nieuwbouw was daar geen ruimte meer voor.

De nieuwe stal is tegen de bestaande ligboxenstal aangebouwd. De koeien gedijen er goed in, zo bevestigt Paula. “Er heerst veel rust in de koppel. Dat was vanaf de eerste dag merkbaar.”

De bestaande stal dateert uit 1979. Het gebouw dient straks voor de huisvesting van droge koeien en jongvee. Piet: “Die stal heeft z’n geld wel opgebracht. Maar met 56 ligplaatsen was het er echt te krap. Dat was op het laatst niet leuk meer.”

Piet en Paula molken voorheen in een 2×6 visgraat, nu in een 2×18 zij-aan-zij. “Je zag de dieren vanaf de zijkant. In de swingover melk je door de achterpoten. Daardoor herken ik m’n koeien niet eens meer, haha. Maar je melkt er als een trein.”

Het voormalige tanklokaal wordt ingericht als hygiënesluis. Via deze doorgang kan hij straks vanuit de hygiënesluis via de bestaande stal naar de nieuwe stal lopen. “Dat kostte me een ligplaats in de oude stal, maar dat had ik er graag voor over”, vertelt Piet.

Het voerpad is 5 meter breed en loopt niet volledig door naar achteren. Piet was in de oude stal jarenlang gewend voor- en achteruit te rijden en vond een extra in- en uitgang niet nodig. “De stal is zo efficiënt ingedeeld en er hoeven geen dieren over de voergang.”

De 2×18 swingover-melkstal neemt behoorlijk wat ruimte in beslag. “Ik wil een melkstal met capaciteit en investeer graag in arbeidsbesparing”, aldus Piet. Inclusief voorbereidingskosten kostte de stal €6.000 per ligplaats. “We zijn binnen budget gebleven.”

De melkstal bevalt de melkveehouders opperbest. De snelheid en het overzicht zijn grote pluspunten, zo vindt Piet. “De verlichting schijnt prachtig op de uiers. De ventilatie werkt gelukkig prima, je hebt toch 36 koeien op een hoop.”

Na de melkbeurt gaan de koeien via deze gang terug naar de stal of de selectieruimte. Een hekwerk voorkomt dat de dieren rechtsomkeert maken. Via een tweewegselectiepoort kunnen de melkveehouders dieren selecteren.

De selectieruimte telt tien ligboxen. De melkveehouders kunnen er aan het voerhek negentien dieren vastzetten. “De mogelijkheid tot het vastzetten van dieren hebben we aan beide zijden van de voergang.”

Van dit staldeel willen de melkveehouders zo weinig mogelijk gebruikmaken: de ziekenboeg.

De afkalfstal verbindt het oude en het nieuwe staldeel. “Vanuit de bestaande stal gaan droge koeien hier naartoe om af te kalven. Vervolgens gaan ze terug naar de koppel”, aldus Piet.

Een hekwerk houdt de melkkoeien tegen om in het oude staldeel te komen. Voor de mestrobot is er aan de onderkant genoeg ruimte om ook de roosters van de oude stal schoon te vegen.

De melkveehouders kozen voor de emissiearme Welzijnsvloer W4 van HCI Betonindustrie. Piet: “We hebben vijf vloeren vergeleken en vonden dat deze vloer met een mestrobot het schoonst bleef. We mogen tot dusverre niet mopperen. De robot kan het goed behappen. “

De Veld V-vloer ligt op plekken met veel koeverkeer, zoals deze oversteek en in de terugloopgang waar de mestrobot niet komt. “Lopende koeien schijten. De mestopeningen van dit vloertype zijn groter. Ik vond de vloer te duur om hem overal te leggen”, aldus Piet.

Piet: “We willen onszelf kunnen redden, zonder voer aan te kopen en mest af te zetten. Daar zijn we in ons bedrijfsplan ook vanuit gegaan. De stal was nog maar net in gebruik toen we hoorden over fosfaatrechten. Het is afwachten wat dit voor ons gaat betekenen.”

De koeborstels zijn sinds kort in gebruik en hangen er niet voor niets. De melkveehouders kozen voor koematrassen als boxbedekking. Van diepstrooisel zijn ze geen fan. Piet: “Ik ben behoudend in mijn keuzes en neem niet snel gedurfde beslissingen.”

Boven het tanklokaal hebben Piet en Paula een kantoortje gemaakt, met daarnaast een grote vergaderruimte. Hiervandaan hebben ze mooi zicht op de dieren in de stal.

De skybox, met uiterst links het kantoor, is bereikbaar via een trap, aan de voorzijde van de stal. Dat is ideaal voor gasten van de Bed & Breakfast, zo vinden Piet en Paula. “Zonder de stal in te hoeven kunnen zij toch mooi zien wat we doen.”

De tank heeft een inhoud van 12.000 liter. De melk gaat naar FrieslandCampina. De koeien leveren jaarlijks 8.000 tot 8.500 kilo melk. “De productie zit er goed onder.”

De technische ruimte bevindt zich onder het tanklokaal.

Schoondochter Robin heeft in het toilet een mooie muurschildering gemaakt.

De melkveehouders doen aan weidegang. Tijdens het seizoen lopen de dieren dag en nacht buiten. Vanwege het natte weer staan de dieren nu op stal. “De grond is hier erg vochtgevoelig”, aldus Piet.

De Bed & Breakfast-gasten komen overal vandaan, ook uit het buitenland. De afgelopen jaren hebben Piet en Paula ook diverse keren gasten uit de agrarische sector ontvangen. “Boeren vinden het toch leuk om op deze manier even op een ander bedrijf te kijken .”

Piet en Paula zijn in het hoogseizoen zeven dagen per week in de weer om beide bedrijfstakken draaiende te houden. De Bed & Breakfast is een volwaardige tweede bedrijfstak. “Als je zoals ik niet tegen stilte kan, dan is het een heel mooie bedrijfstak”, aldus Piet.