
Mestverwerking centraal in nieuwe stal (3)
Het veebedrijf van Breukink wordt verplaatst vanwege Ruimte voor de Rivier. Boerderij volgt de stalbouw. Dit is deel drie: de spanten zijn gezet.

Een fraai overzicht van de bedrijfslocatie. Van links naar rechts: de sleufsilo’s, de loods en de ligboxenstal. Op de achtergrond is de rivier de IJssel te zien. De reden dat de maatschap hemelsbreed 600 meter verplaatst wordt.

En dit is het overzicht van de ligboxenstal die aan de Maatlat Duurzame Veehouderij voldoet en capaciteit biedt aan 238 melk- en kalfkoeien. Inmiddels zijn de spanten van de stal gezet.

De skeletbouw verliep erg voorspoedig. In een week tijd werden de spanten gezet. De bouwers waren twee dagen met de gordingen bezig. In de zijkanten zit overigens 2 meter overstek, aan de voorkant is dit 3 meter in de nok.

De doorsteek is een ‘kommetje’. Er zou later nog een gietasfaltvloer gestort worden. Datzelfde gebeurt in de terugloopgang van de melkstal en in de wachtruimte. Het liefst had Breukink overal een gietasfaltvloer gehad, maar dat mocht niet.

De dichte, emissiearme W5-vloer heeft een giergoot in het midden. De mest wordt straks met touwschuiven naar de mestafstort geschoven en verwerkt door een mestscheider. Deze vloer heeft een hellingsgraad van 3 tot 4 procent.

Dit is het zicht op de fundering van de 2×15 90 gradenmelkstal. Die is 90 centimeter hoger dan de rest van de stal. De wachtruimte ernaartoe loopt dan ook op. Het gedeelte onder de houten balk is waar Breukink straks staat te melken.

Een detail van de melkstal in wording. Links en rechts zijn de bokjes te zien waartussen de koeien straks komen te staan. Zo staan ze goed gepositioneerd als ze gemolken worden.

Medewerkers zijn bezig met de ligboxen. Hier liggen de koeien straks in boxen gevuld met een mengsel van stro en paardenmest. Daar vertrouwt Breukink meer op dan diepstrooisel van dikke fractie dat naar zijn idee natter is; een mooie oplossing.

De ligboxen staan inmiddels klaar.

Dit is een doorsteek aan de rechterzijkant van de stal. Dit wordt straks een cross over voor als de koeien naar buiten gaan.

Dit is de wachtruimte voor de 2×15-melkstal. Hier komt een gietasfaltvloer overheen. De ruimte biedt plaats aan 200 koeien en loopt 5 procent op. Er wordt later nog een automatisch opdrijfhek met mestschuif geïnstalleerd.

Een smalle gang tussen de wachtruimte links en één van de twee strohokken rechts. Het eerste strohok biedt ruimte aan 5 tot 6 kalfkoeien, het tweede hok doet naast afkalfhok ook dienst als ziekenboeg.

In de stal koos Breukink ook voor een kantoor. Zo heeft hij goed zicht op de veestapel.

Dit is een onderdeel van het Aeromix-systeem waarvoor Breukink in deze stal gekozen heeft. Het systeem bestaat uit een netwerk van luchtslangen die in de gierkelders aangelegd zijn. Elke bos (20 slangen) is aangesloten op één kelder.

Links de sleufsilo’s, rechts de loods die uit meerdere compartimenten bestaat: werkplaats, machineberging, hooi- en stroberging, plek waar mest gescheiden en opgeslagen wordt, voerkeuken en spoelplaats. De spanten zijn inmiddels gezet.

Dit is de plek van die wasplaats. Hier kan Breukink machines schoonmaken.

Het woonhuis wordt als laatste aangepakt.

Binnenkort volgt deel vier van de stalbouw bij de familie Breukink. Dan krijgt het nieuwe bedrijf definitief vorm.

Jan Willem (36) en Arie (62) Breukink zitten in maatschap in Brummen (Gelderland). De maatschap heeft een veebedrijf met 190 melk- en kalfkoeien en 97 hectare land. Doordat het bedrijf op de oude locatie weg moest, verrijst hier een compleet nieuw bedrijf. – Foto’s: Ronald Hissink