
Mengkuil voor stabiliteit in voeren
Gerbert Krukerink in Geesteren (Gelderland) laat twee keer per jaar een mengkuil maken voor zijn koeien. Dat neemt per keer anderhalve dag. De kosten bedragen, gemiddeld over de afgelopen drie jaar, 0,82 cent per kilo melk. Daartegenover staat dat Krukerink weinig mechanisatie nodig heeft voor het voeren.

Gerbert Krukerink (36) houdt in Geesteren (Gelderland), in maatschap met zijn vrouw Linda (35) en ouders Wim (66) en Riek (64) 150 melkkoeien met bijbehorend jongvee op 52 hectare. De productie van de met Zweeds roodbont en Brown Swiss (rotatie) ingekruiste veestapel is (rjg) 8.505 kilo melk met 4,44% vet en 3,51% eiwit.

Krukerink voert de koeien een gemengd rantsoen uit een mengkuil. Het maken daarvan voor 150 koeien voor een half jaar duurt ongeveer anderhalve dag. De voeropslag heeft geen silowanden meer om het vlot inkuilen en mengen mogelijk te maken.

Krukerink werkt al 17 jaar met een mengkuil. Het werk wordt al even zo lang uitgevoerd door Christoph Upgang uit Ahaus (Duitsland).

Op de dag van mengen zorgt Gerbert voor aanvoer van natuurhooi zodat ook voor de droge koeien een mengkuil kan worden gemaakt.

Dit is het gemengde product zoals het onder het plastic gaat. De kosten bedragen, gemiddeld over de afgelopen drie jaar, 0,82 cent per kilo melk. Daartegenover staat dat Krukerink weinig mechanisatie nodig heeft voor het voeren. Het voer gaat namelijk als blokken aan een Weelink-voerhek. Zo combineert hij gemengd voeren met voorraadvoedering.

Als het mengen klaar is wordt de zijkant van de nieuwe mengkuil bijgewerkt.

Daarna wordt het de kuilfolie klaargezet. Deze hangen aan rollen zodat het een stuk makkelijker wordt om de kuil af te dekken.

Daarna wordt het toch nog even flink sjorren, want er moet een behoorlijke afstand overbrugd worden.

Uiteindelijk gaat het voer in blokken naar de koeien. Bovenop stort Krukerink nog een laag gehakseld koolzaadstro als structuurbron.