Doorgaan naar artikel

‘Korter mengen en sneller lossen met vernieuwd voersysteem’

Korter mengen en sneller lossen met vernieuwd voersysteem

Korter mengen en sneller lossen met vernieuwd voersysteem

Twee jaar na de introductie van de Lely Vector in 2012 zijn broers Piet en Dieks de Boer gestart met automatisch voeren. Hiermee waren ze één van de pioniers. Inmiddels heeft de voormalige Vector plaatsgemaakt voor de nieuwe generatie meng- en voerrobot van Lely. Piet en Dieks de Boer werken als test bedrijf van de nieuwste Lely Vector al een half jaar met de vernieuwde automatische voersysteem. Piet de Boer: “De electronica en mengvijzel is verbeterd en hierdoor draait de Vector constanter in het toerental. Dit zorgt voor een kortere mengtijd. Bovendien is hij sneller met het lossen van het voer.” De nieuwe Vector is afgelopen voorjaar geïnstalleerd op het bedrijf van de gebroeders De Boer in het Friese Tjalleberd. Hiermee zijn zij één van de eerste bedrijven die met de vernieuwde meng- en voerrobot werken.

Het bedrijf van de Friese veehouders Piet en Dieks kenmerkt zich door het flinke aantal tien- en honderdtonners die ze hebben voortgebracht. Koewelzijn is een belangrijke focus voor de veehouders en dit zie je terug in de lichte en ruime serrestal. Hier worden 210 koeien twee keer daags gemolken in een 24 stands visgraatcarrousel. In 2009 zijn ze samen met Berend Bos, ook veehouder in Tjalleberd, een melkmaatschap gestart. “We werken met z’n drieën op het bedrijf”, vertelt Piet. “Dit is de melkveelocatie en op het bedrijf van Berend wordt het jongvee vanaf 8 maanden tot twee maanden voor het afklaven verzorgt.”

Mengwagen te klein

De veehouders zijn in 2014 gestart met het Vector voersysteem. “Door de groei van het bedrijf werd de 20-kuubs mengwagen te klein”, legt Piet uit. “We moesten twee keer per dag mengen waardoor het voeren veel tijd in beslag nam”, verklaart De Boer. De veehouders hebben een zelfrijder of loonvoeren overwogen. “Maar dat past niet binnen ons bedrijf”, geeft de veehouder aan. “Het voeren houden we het liefst in eigen hand en met een zelfrijder heb je flinke kosten aan brandstof, energie en onderhoud. Bovendien maakt dit te veel lawaai voor de omwonenden”, noemt Piet als bezwaar. Omdat zowel de melkkoeien in de serrestal als de droge koeien in de oude stal gevoerd moeten worden volstond een railsysteem niet op het bedrijf. “We zijn ons toen verder gaan oriënteren op het Vector voersysteem”, vertelt Piet. Na een aantal aanpassingen op het bedrijf, een aanbouw voor de voerkeuken en de route naar de oude stal, is de Vector opgestart.

Meer melk uit de stal

De focus op het voeren is er altijd al geweest bij de gebroeders uit Tjalleberd. “Met de Vector loopt het nu makkelijker”, merkt Piet. “De arbeidspiek is weg en we halen meer melk uit de stal”, vertelt de veehouder tevreden. “Met de Vector hebben alle koeien beschikking tot vers voer.” Hierdoor ziet de veehouder dat de gezondheid van de kudde verbeterd is. “Bovendien is de drogestofopname bij onze droge koeien nu bovengemiddeld. Hierdoor starten ze beter op”, geeft De Boer aan. “De Vector is arbeid technisch, energie technisch en qua koegezondheid een meerwaarde.”

Verbeteringen zorgen voor meer capaciteit

De Vector voert 250 dieren op het bedrijf in Tjalleberd. “Dit kan de Vector makkelijk aan”, stelt Piet, die ziet dat de vernieuwde Vector nog meer capaciteit heeft. De voordelen van de nieuwe meng- en voerrobot noemt de veehouder snel op. “De electronica en mengvijzel is verbeterd en hierdoor draait de Vector constanter in het toerental. Dit zorgt voor een kortere mengtijd”, vertelt Piet entousiast en voegt hier aan toe: “Bovendien is hij sneller met het lossen van het voer. Deze verbeteringen zorgen ervoor dat de Vector meer capaciteit heeft.” De roestvrijstalen voerton en mengvijzel maken de Vector sterker en beter bestand tegen slijtage ziet de veehouder. Dit geeft een positieve invloed op de onderhoudskosten. Een meerwaarde noemt Piet de magneet: “Dit is een extra onderdeel op de voerrobot en zorgt ervoor dat de metalen deeltjes uit het voer worden verwijderd.”

De machine is zo ontworpen dat de onderdelen beter toegankelijk zijn waardoor het onderhoud gemakkelijker en sneller verloopt. “Dit is zowel voor de monteur als de veehouder een sterke verbetering”, geeft De Boer aan en voegt tevreden toe: “Tot nu toe hebben wij geen enkele storing gehad.”

Meer mogelijkheden en tegelijkertijd overzichtelijker

“Op het gebied van softwareontwikkeling heeft Lely door de jaren heen flinke stappen gemaakt”, stelt De Boer. “Er zijn steeds meer mogelijkheden en tegelijkertijd wordt het systeem steeds ovezichtelijker.” De verbeterde instellingen voor voerhoogte noemt de veehouder als één van de beste ontwikkelingen. “We kunnen de voerhoogte nu op verschillende niveaus gedurende de dag instellen. Hierdoor kunnen wij de koeien na het weiden meer voer voordraaien en op andere momenten van de dag met kleine hoeveelheden werken”, legt Piet uit die toevoegt dat automatisch voeren en weidegang een goede combinatie is. “Eerder moesten we zelf inschatten hoeveel voer de koeien nodig hadden. De Vector voert naar behoefte door de voerhoogte waardoor er altijd genoeg voer ligt.”

De veehouders willen met de Vector een optimaal resultaat uit het voeren halen. Daarom hebben ze op advies van Lely, een verandering gemaakt in de laadvolgorde van het voer in de Vector én hierdoor zagen ze direct verschil. “De verandering zag je meteen aan het voerhek”, vertelt de gedreven veehouder. “Ook bij de koeien is het verschil merkbaar. Ze hebben minder last van wisselende mest.”

 

Bedrijfsgegevens
Broers Piet en Dieks de Boer runnen in het Friese Tjalleberd een melkveebedrijf met 210 melk- en droge koeien op 130 hectare land (19 ha maïs). Het rollendjaargemiddelde ligt op 9.371 kilo per koe met 4,37% vet en 3,43% eiwit. Het celgtal ligt op 67 en de koeien hebben een gemiddelde leeftijd van 5.01 jaar.

 

Als internationaal familiebedrijf in de agrisector is Lely dagelijks bezig het leven van veehouders aangenamer te maken met innovatieve oplossingen en gerichte services. Daartoe biedt het bedrijf oplossingen voor nagenoeg alle werkzaamheden in de koeienstal: van melkrobots tot verzorgingsproducten, van automatische voersystemen tot stalreinigers. En advies voor het slim inrichten van het melkveebedrijf met gebruik van managementsystemen.

Meer over Lely

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin