
Korte looplijnen, veel arbeidsgemak
Ketelaars bouwde 2,5 jaar geleden nieuw voor 275 melkkoeien en zette sterk in op automatisering. Boerderij ging onlangs opnieuw langs.

Een overzicht van de IDS-stal die aan de Maatlat Duurzame Veehouderij voldoet. In de stal is capaciteit voor 275 melkkoeien. In de afgelopen 2,5 jaar groeide de veestapel van 60 tot 231. Ook arriveerden na 2 juli 2015 melkrobot drie en vier.

De looplijnen zijn kort. Links en rechts van het midden zijn elk twee melkrobots geplaatst. De twee robots op de voorgrond bedienen de laagproductieve koeien, de achterste twee de hoogproductieve. Alle separatieruimtes bevinden zich tussen de robots.

In 2017 wil Ketelaars de stal helemaal vol zetten. De onzekerheid rond fosfaatrechten ten spijt. Als ex-varkenshouder weet hij uit die sector dat hij nooit op regelgeving moet blijven wachten. Bovendien komt er goed jongvee aan. Hij zet dus door.

Dat is niet zonder risico. Op de peildatum van 2 juli 2015 had Ketelaars namelijk nog 130 melkkoeien. Maar hij had toen ook 175 stuks jongvee. Let overigens op het vele licht in de stal.

Dat geldt niet alleen voor de zijkanten. In de nok zit een dubbele lichtstraat. Beide lichtstraten zijn 1,53 breed.

In de stal staan sinds een jaar vier melkrobots. Capaciteit is er nu voldoende. Het robotmelken bevalt goed. Het arbeidsgemak is groot en het onderhoud is beperkt. De gemiddelde melkproductie is ruim 10.000 liter per jaar (4,26% vet, 3,52% eiwit).

De looplijnen zijn kort in deze stal. Dat komt onder meer doordat elke melkrobot zijn eigen driewegselectiepoort heeft, en alle separatieruimtes zich tussen de vier melkrobots bevinden. Separeren en selecteren gaat erg vlot, stelt Ketelaars.

Tussen de melkrobots is onder meer ruimte gemaakt voor twee ruime strohokken. Daarnaast zijn er verschillende separatieruimtes.

De separatieruimte voor de droge koeien. In de doorsteken (G2-vloer) droogt de mest soms te snel op, als er onderbezetting is. Dat is hier goed te zien. Ketelaars had in de doorsteken achteraf liever een dichte Swaans G3-vloer gelegd.

De koeien lopen in de stal op een dichte, emissiearme Swaans G3-vloer. Ketelaars is er erg tevreden over. De dieren hebben veel grip.

De routes van de mestrobot moesten in het begin wel worden gefinetuned. De eerste routes hadden te weinig ijkpunten. Maar de robot functioneert nu goed.

In de doorsteken en het gedeelte voor de melkrobots ligt een G2-roostervloer. Die geeft de mestrobot lucht, omdat die dan meer mest kwijt kan.

De koeien liggen in de boxen op matrassen met een stroeve doek. Zo kunnen de koeien niet uitglijden. Bovendien zweet het materiaal niet, zegt Ketelaars. Daaroverheen ligt een laag zaagsel. Een keuze uit arbeidsgemak.

Automatisering deel twee: de voerrobot. Ketelaars vindt de robot een uitkomst. De voeropname is goed, er zijn bijna geen voerresten en er is een beter stalritme. Het is nooit druk aan het voerhek. Alle dieren komen aan bod.

De vijf ruwvoerbunkers achterin de stal. De foto is vanaf de kuil genomen. Die afstand is kortom klein. De voerrobot voert de hoogproductieve koeien acht keer, de laagproductieven zeven keer, de droge koeien vier keer en het jongvee twee keer.

De voersilo’s zijn aan de zijkant van de stal geplaatst. Het vee krijgt naast gras onder meer mais, tarwegistconcentraat, krachtvoer en mineralen.

Het jongvee staat in een andere stal (rechts). Als de voerrobot daar wil voeren, moet de robot eerst het erf oversteken. Ketelaars werkt met twee soorten gras. Een voor de melkkoeien en een voor het jongvee (totaal vijf rantsoenen).

In de kalverhokken in de jongveestal deed Ketelaars een aanpassing. Hij plaatste deze luchtkleppen, om de kalveren tegen koude lucht te beschermen. In het begin hadden de dieren namelijk te vaak last van longontsteking of hoest. Dat is nu voorbij.

Op het dak van de ligboxenstal liggen 196 zonnepanelen. Die leveren 45.000 kilowatt. Ongeveer 40% van het bedrijf draait op deze zonne-energie.

De zonnecollectoren zijn voor extra rendement meer staand geplaatst; 60 graden. Via de collectoren wordt water tot 55 graden verwarmd. Het wordt gebruikt voor het reinigen van de melkrobots, de melktank en de warmwatervoorziening van het woonhuis.