Doorgaan naar artikel

‘Je hebt weinig omkijken naar deze mestrobot’

Hinderikus Lambert, melkveehouder in Nieuw-Amsterdam (Dr.). -  Foto: Lely

Foto: Lely

De mestrobot is op veel bedrijven niet meer weg te denken. Rustig maken ze hun rondjes door de stal en zorgen er zo voor dat het loopoppervlak schoon achterblijft.

Ruim vijftien jaar geleden kwam robotfabrikant Lely met de eerste versie van de Lely Discovery-mestrobot op de markt, de zogenoemde Discovery Classic. Deze autonome mestrobot schoof mest in de hele stal eenvoudig de kelder in.

Ondertussen heeft de Discovery Classic plaats gemaakt voor twee nieuwere modellen: de Discovery 90 S en 90 SW. Aan dit portfolio van Lely is drie jaar geleden een unieke robot voor dichte vloeren toegevoegd: de Discovery 120 Collector. Hiermee kan mest van een dichte vloer worden opgezogen om vervolgens op de roostervloer of een dumppunt weer te worden gelost.

In de video vertellen drie veehouders over hun ervaringen met de Discovery-mestrobot.

Mestrobot is geen obstakel in stal

De Discovery-mestrobots van Lely hebben door de jaren heen verschillende transities doorgemaakt. Zo werden de eerste modellen nog uitgerust met gegalvaniseerde body’s. Deze werden later vervangen door betonnen body’s om de duurzaamheid van de robots te verbeteren.

Een van de eerste modellen Discovery Classics is te vinden in de stal van familie Derix in Groesbeek (Gld.). “In het verleden gebruikten wij een mestschuif”, vertelt Daan Derix. “Dit vormde een obstakel in de stal, met de mestrobot is dit niet het geval”, noemt hij als groot pluspunt. “Bovendien heb je, als de routes er eenmaal goed inzitten, weinig omkijken meer naar de mestrobot.”

Drie modellen mestrobots

In het huidige portfolio van Lely staan drie modellen mestrobots:

  • Discovery 90 S; deze robot schuift de roostervloer schoon.
  • Discovery 90 SW; werkt hetzelfde werkt als zijn broertje, maar bevochtigt de vloer ook nog eens met water.
  • Discovery 120 Collector; de mestrobot voor dichte vloeren.

Stal is schoner, werkplezier groter

Bij Marcel Tenhagen in Rietmolen (Gld.) zijn twee van de drie mestrobots in de stal te vinden. In de bestaande stal met traditionele roostervloer draait al sinds 2012 een Discovery 90 S. Toen er plannen kwamen om uit te breiden, werd gekeken naar mogelijkheden met een dichte vloer. Mestopslag was er namelijk genoeg. Die keuze is uiteindelijk gemaakt, in combinatie met een Discovery 120 Collector.

Deze Collector zuigt de mest in het nieuwe stalgedeelte op en dumpt dit in de bestaande kelder bij de roostervloer. “We zijn erg tevreden met de investering in de Collector-mestzuiger. Hij komt op alle plekken en we hebben geen obstakels in de stal”, vertelt Marcel. “Qua arbeidsbesparing kun je je haast niet meer voorstellen dat je het vroeger zonder de Discovery of Collector zou doen. De stal is veel schoner, waardoor je werkplezier ook groter is”, geeft Tenhagen tevreden aan.

Monteur is nauwelijks nodig

In de stal van familie Lambers in Nieuw-Amsterdam ligt een emissiearme vloer. Iedere 1,5 meter schuift de Discovery 90 SW de mest en het boxmateriaal met behulp van water in de mestput. Door de emissiearme vloer is het water sproeien van de Discovery wel nodig, om het materiaal en de mest goed schuifbaar te houden. “De robot draait nu drie jaar in de stal en hij staat nauwelijks stil”, vertelt Hinderikus Lambers. “De kleine onderhoudszaken kun je zelf doen en de keren dat er een monteur moet komen, is zeer gering.”

Op het bedrijf draaien twee mestrobots, waardoor de vloer ieder uur gereinigd wordt. Een strak en schoon oppervlak is hiervan het resultaat.

Als internationaal familiebedrijf in de agrisector is Lely dagelijks bezig het leven van veehouders aangenamer te maken met innovatieve oplossingen en gerichte services. Daartoe biedt het bedrijf oplossingen voor nagenoeg alle werkzaamheden in de koeienstal: van melkrobots tot verzorgingsproducten, van automatische voersystemen tot stalreinigers. En advies voor het slim inrichten van het melkveebedrijf met gebruik van managementsystemen.

Meer over Lely

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin