
Melkveebedrijf Bouwmeester liet afgelopen voorjaar een ligboxenstal met luchtwasser voor 130 melkkoeien bouwen.
Arnoud (31) en Arend (55) Bouwmeester hebben in vof met Hennie (55), Kasper (29) en Simon (21) in Rouveen (Ov.) een gemengd bedrijf. Dit bedrijf bestaat uit een varkenstak met 325 zeugen en een melkveetak met 105 melkkoeien, 55 stuks jongvee en 55 hectare land. Een klein halfjaar geleden zette de vof een nieuwe ligboxenstal voor 130 melkkoeien. Een proefstal mét luchtwasser.

Een luchtwasser was ook de enige optie. Want een emissiearme vloer zou de ammoniakuitstoot onvoldoende beperken. En ammoniak bijkopen is lastig. De dimensionering van deze wasser is 550 kuub per koe per uur. De berekende uitstoot is 3,5 kilo per dier. De luchtwasser kostte uiteindelijk – inclusief stellage – €40.000.

Het spuiwater van de chemische luchtwasser belandt in deze tank. Hier kan Bouwmeester ongeveer 25 kuub opslaan.

De 3+0-stal heeft capaciteit voor 130 koeien en is aan één kant te spiegelen. De stal is traditioneel, redelijk rechttoe-rechtaan; vooral een stal waarin het prettig werken is. Bouwmeester investeerde – naast een luchtwasser – wel extra in een mestrobot, veiligheidsvoerhekken en een energiezuinig totaalpakket. Zo kwamen de kosten uit op €4.800 per koeplaats.

De luchtwasser had als voordeel dat de nok dicht kon blijven. Dat scheelde in de bouwkosten. Bouwmeester kan hierdoor kiezen voor twee 1,30 meter brede lichtstraten. De stal oogt hierdoor licht.

Bovendien was een – anders verplichte – emissiearme vloer door de luchtwasser niet meer nodig. Van dat concept was Bouwmeester toch al niet gecharmeerd; hij heeft liever gewone roosters. Een Lely-mestrobot houdt de vloer schoon. Die bevalt de veehouder erg goed. De robot heeft zelden storingen en kan overal komen. Ook in de doorsteken en in de terugloopgang van de melkstal.

Dit is een deel van de wachtruimte voor de melkstal. De wachtruimte is tegelijkertijd de meest linkse mestgang Als de stal straks volstaat, kunnen alle koeien hier terecht. Op termijn wil Bouwmeester er nog een automatisch opdrijfhek plaatsen.

Bouwmeester koos voor een 2×12 zij-aan-zijmelkstal van GEA. Volgens hem een degelijk systeem tegen een prima prijs. Collega-veehouders hadden er ook goede ervaringen mee. Robotmelken vond hij per liter melk te duur. Zeker omdat arbeid beschikbaar is: de zoons melken ook. De melktijd is beperkt, per uur kan de melkstal 90 koeien aan.

De vloer in de melkstal heeft een hellingsgraad van 5 procent. Zo staan de koeien volgens Bouwmeester het best gepositioneerd.

Het valt op dat de vloer in de melkstal flink is opgeruwd. Zo hebben de koeien extra grip.

De melktank staat buiten. Dat scheelt ruimte in de stal.

De tweewegselectiepoort, gezien vanaf de ‘verkeerde kant’ (ligboxengedeelte). De koeien kunnen vanuit de terugloopgang dus twee kanten op. Terug de stal in of rechtsaf (hier links) naar de separatieruimte of het strohok.

Dit is die separatieruimte.

Direct voor de separatieruimte bevindt zich het ruime strohok. De inrichting van de stal is overzichtelijk. De melkstal, de technische ruimte, het strohok en de separatieruimte bevinden zich allemaal voorin de stal. Het ligboxendeel – met doorsteken – bevindt zich daar achter.

De koeien liggen in Cowhouse-ligboxen. Bouwmeester koos hiervoor omdat de dieren meer ruimte hebben en het is beter voor het welzijn. Na een half jaar gebruik merkt de ondernemer dat de koeien in de diepstrooiselboxen schoner blijven dan op de rubber matten in de oude situatie.

In de stal zijn meerdere krachtvoerboxen.

Bouwmeester koos voor Suevia-drinkbakken.

Achterin de stal hangt een automatische koeborstel.

Dit is de technische ruimte. Energiebesparing was ook een aandachtspunt op dit bedrijf. Op advies van Wijsman Handel & Advies koos Bouwmeester onder meer voor een warmteterugwinningssysteem en een rvs-voorkoeler.

Nog een voorbeeld van energiebesparing. In de stal hangt led-verlichting van Vario.