
Fullwood batchmilking in volledig geautomatiseerd systeem
Agrar GmbH Flämingland Blönsdorf in het Oost-Duitse Blönsdorf is het eerste bedrijf dat werkt met de Fullwood Merlin Batch Milking 4.0. Ruim zeven weken geleden werd het systeem in gebruik genomen. Een fotoimpressie.

Het melkveebedrijf van Agrar GmbH Flämingland Blönsdorf bestaat uit meerdere oude gebouwen, met achter op het erf een gloednieuwe stal voor 480 melkgevende koeien. – Foto’s: Wijnand Hogenkamp

In de oude stallen zijn de droge koeien nog gehuisvest. Nu daar meer ruimte is, kunnen de koeien daar prima zijn.

Deze stal staat leeg en moet worden omgebouwd. In het verleden liepen in dit type stallen 280 koeien. Nog eens 280 koeien liepen in een diepstrooisel-/potstal.

De nieuwe melkinrichting staat in de stal wat vroeger de potstal was. De koeien worden verzameld in de wachtruimte.

In een cirkelvormige opstelling staan 12 Merlin melkrobots die de koeien groepsgewijs wegmelken. Dit wordt ook wel ‘batch milking’ genoemd. Rechtsachter is het vaste hek.

Een beweegbaar deel van het hek draait vanaf het vaste hek een ronde en drijft zo de koeien door de melkrobots.

In de melkrobot worden de koeien herkend en gemolken. De robots staat twee aan twee. De koeien lopen recht in en ook weer recht uit.

De koeien worden gemolken. Het inmelken duurde twee dagen. Daarna is er hoegenaamd geen ondersteuning meer nodig geweest om het nieuwe batchmilking 4.0 van Fullwood draaiend te houden.

Na het melken komen de koeien in een centrale terugloopgang.

Aan het eind van de terugloopgang is een selectiepoort. Deze bepaalt of de koeien wer terug moeten in de wachtruimte of gesepareerd worden voor behandeling zoals droog zetten of inseminatie. Het gros van de koeien gaat gewoon terug naar de ligboxenstal.

De nieuwe stal is open en fris. Heel wat beter dan wat de koeien in de oude situatie gewend waren.

Op de kopeinden van de stal is aan weerszijden een flinke uitloop gemaakt zodat de koeien als ze willen naar buiten kunnen.

In de nieuwe stal lopen de koeien op een prefab vloer van Hartmann.

Hoewel het bedrijf ruim is opgezet, had de ruimte rondom de waterbakken wel iets groter gekund. Zeker als de borstels bezet zijn, lijkt de doorgang versperd.

De vaste mest met stro wordt buiten opgeslagen.

Bedrijfsleider Bernd Thiele (62) is nauw betrokken geweest bij de nieuwbouw. Zoals het bedrijf in het verleden werkte kon het niet langer. Het werkte met twee huisvestingssystemen en vreemde arbeid is nauwelijks te krijgen. Het bedrijf heeft een aantal Polen in dienst gehad, maar was niet tevreden. Om externe arbeid zoveel mogelijk te beperken, is ongeveer alles geautomatiseerd. Het werk dat resteert, is dan gevarieerd en licht.

Het voeren gaat met een voerrobot. In de voerkeuken staan reachts de silo’s met krachtvoer. Links staan de opvoerbakken voor het ruwvoer.

Een deel van het ruwvoer wordt gemengd en losgestort. Hier wordt een deel opgepakt en naar de opvoerbakken gebracht.

Op dit moment zijn er drie bakken in gebruik.

Op elke bak staat met grote letter wat er in moet. Dit helpt vergissingen te voorkomen.

De voerkeuken is net als de melkinstallatie geplaatst in de voormalige potstal. Na dichtstorten en plaatsen van de bakken bleek er niet veel ruimte meer over tussen de bakken en het dak. Om te voorkomen dat tijdens het vullen het dak wordt beschadigd, is een soort ‘geleideplaat’ gemaakt.

De gevulde voerrobot lost zijn porties op de vooraf ingegeven bestemmingen.

De voerrobot gaat via een geleiderail naar de stal. Parallel daaraan loopt ook de rail voor het automatisch instrooisysteem.

Het automatisch instrooisysteem, genaamd Astor, wordt gevuld op een plek net voor de voerkeuken.

De Astor lost het stro in de boxen. Hier zijn de koeien in de melkruimte, en kan de medewerker snel en gemakkelijk de boxen even bijharken, maar de Astor lost zijn vrachtje ook wel als er koeien in de boxen liggen. En die laten zich dan ook lekker instrooien.

Als de instrooirobot en de medewerker weg zijn, is dit het gespreidje bedje waar de koeien straks weer mogen gaan liggen.

Eenmaal terug in de ruimte na het melken maken de koeien dankbaar gebruik van het strobed dat voor ze klaar ligt.