Doorgaan naar artikel

Zet Bovikalc bolus in tegen melkziekte

Afbeelding partner

Bolus is belangrijk bij klinische melkziekte

Een liggende koe met melkziekte wordt in veel gevallen standaard behandeld met een calciuminfuus. Het infuus zorgt echter enkel voor een kortdurende, zeer hoge piek van calcium in het bloed. Na 3 tot 4 uur is de werking van het infuus tenietgedaan. Daarom is het aan te raden om kort na het infuus een Bovikalc-bolus toe te dienen. Een deel van het calcium uit de bolus komt snel beschikbaar, en een deel komt langzamer vrij en vangt een eventuele dip in de calciumconcentratie na het infuus op. Het advies is om ongeveer 12 uur na deze behandeling nog een bolus te geven.

Een bolus heeft enkele voordelen boven preparaten die onderhuids moeten worden toegebracht en vloeibare preparaten. Er is geen risico op spuitplekken of longontsteking door verkeerde toediening. Bovendien is de bolus eenvoudiger en sneller in het gebruik. Dit zorgt voor arbeidsbesparing en het is vriendelijker voor het dier.

Preventief twee keer bolus bij verdachte dieren

Nog belangijker is het behandelen van dieren met subklinische melkziekte. Uit onderzoek blijkt dat 25 tot 40 procent van de koeien dit doormaakt. Bij subklinische melkziekte hebben de koeien een bloed-calciumconcentratie onder de normaalwaarde, maar zonder duidelijke symptomen. Hieraan moet worden gedacht bij dieren waarbij het afkalven niet op gang komt en die rondom het afkalven slecht vreten. Vaak zijn dit koeien met een te royale conditie, die eerder melkziekte hebben gehad, kreupel zijn geweest in de droogstand of een hoge melkproductie hadden in de vorige lactatie.

Het advies is deze risicodieren preventief te behandelen met een bolus en na 12 uur een herhalingsbehandeling te geven. “Als een koe het afkalfhok ingaat en er is twijfel, zet dan de Bovikalc bolus in!” is een vaak herhaalde kreet van veehouders en dierenartsen die uitgebreide ervaring hebben met Bovikalc.

Positieve invloed op de weerstand

Veehouders over de hele wereld zijn enthousiast over deze calciumbolus. Vooral de eenvoudige toediening met de bijgeleverde schieter zorgt ervoor dat zij de bolus vaker inzetten. Het valt hen daarbij op dat de koeien na de behandeling snel fit worden en dat de voeropname op peil blijft. Dit is een van de belangrijkste argumenten om het preventieve gebruik van bolussen te stimuleren. De weerstand van de koe wordt namelijk sterk beïnvloedt door de voeropname. Door deze opname rondom het afkalven op peil te houden, voorkom je ziekten als uier- en baarmoederontsteking. Deze aandoeningen veroorzaken een economische schade, een aantasting van het dierenwelzijn en een verhoging van de dierdagdoseringen. Bovenal is het verzorgen van individuele zieke dieren erg arbeidsintensief. Een preventieve toediening van deze bolus is dus een klein gemak dat een hoop schade kan voorkomen.

Boehringer Ingelheim is het op één na grootste diergeneesmiddelenbedrijf ter wereld. Wereldwijd zijn wij gevestigd in 99 landen en telt onze Animal Health divisie 10.000 medewerkers.

Onze aandacht gaat uit naar de vijf sectoren: rundveehouderij, varkenshouderij, pluimveehouderij, gezelschapsdieren en paarden. Wij streven ernaar onze klanten nog beter in staat te stellen om de diergezondheid te verbeteren, want als dieren gezond zijn, zijn mensen ook gezonder.

Klik op onderstaande link voor meer informatie over Boehringer Ingelheim Animal Health Netherlands bv.

Meer over Boehringer Ingelheim

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin