Doorgaan naar artikel

Melkaanvoer hoger dan vorig jaar

Melkaanvoer hoger dan vorig jaar

Melkaanvoer hoger dan vorig jaar

Den Haag- De Nederlandse melkveehouders hebben in september 9,3 procent meer melk geleverd dan in september vorig jaar. Dit blijkt uit gegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Vanaf juni dit jaar ligt de melkaanvoer elke maand weer meer dan 9 procent boven de aanvoer van vorig jaar. Dit leidt tot een meerproductie van bijna 500 miljoen kilo melk vanaf 1 april. Dit is een stijging van maar liefst 7,9 procent. In totaal is er vanaf 1 april 6,8 miljard kilo melk geleverd.

Jaarlijkse seizoensdip

In september liep de melkaanvoer op tot 1,09 miljard kilo melk. Dit is 4,9 procent minder dan de melkaanvoer in augustus. Dit beeld past echter wel bij de jaarlijkse seizoensdip in de melkproductie. In de afgelopen jaren steeg de melkaanvoer in oktober om daarna vaak weer te dalen richting het eind van het quotumjaar in april. Voor dit jaar verwachten zuivelhandelaren geen grote daling van de melkaanvoer, nu het melkquotum is komen te vervallen.

Fosfaatrechten

Enige rem op de productie kan uit de hoge hoed van de fosfaatrechten komen. Maar daar is echter nog zo veel onduidelijkheid over dat niet is in te schatten wat de gevolgen zullen zijn voor de melkaanvoer begin volgend jaar.

Beheer
WP Admin