Doorgaan naar artikel

Legio mogelijkheden invullen arbeid

Afbeelding

Het invullen van de toenemende arbeidsbehoefte op melkveebedrijven kan op veel manieren. Van inzetten van Wajong-jongeren en Oost-Europeanen tot een hoge mate van automatisering. Het type bedrijf maar vooral de wensen en capaciteiten van de ondernemer zijn bepalend.

Dat kwam naar voren tijdens de Inspiratiedag Boerderij XL over het thema arbeid, gisteren gehouden in Biddinghuizen.

Metske Kloppenburg, directeur van Abiant Uitzendgroep, somde alle mogelijkheden op om arbeid in te vullen, zoals in vaste dienst, flexibel personeel/bedrijfsverzorging, ZZP en overige als Wajong, scholieren en stagaires. Elke van deze heeft voor- en nadelen.

Jongeren goedkoopst, maar vragen veel begeleiding

Hij berekende dat de loonkosten voor een volwaardige arbeidskracht in alle gevallen rond de €40.000 per jaar liggen. Eigen personeel heeft weliswaar een lager bruto-loon, maar van de 1.950 uren per jaar worden er maar 1.600 daadwerkelijk gewerkt.

Veruit het goedkoopst is inzet van Wajong-jongeren of scholieren, maar met name die eerste categorie vraagt veel begeleiding en speciefieke sociale vaardigheden.

‘Niet voor financieel gewin doen’

Melkveehouder Frank Toonen heeft op zijn bedrijf in Meedhuizen (Groningen) werkt met een Wajong-jongere. Die kost hem €5 per uur. “Je moet het niet voor financieel gewin doen. Elke jongere heeft een eigen beperking die bij je moet passen.” Het vraagt veel aansturing en andere vaardigheden. In totaal is hij 0,7 cent per kilo melk kwijt aan vreemde arbeid.

Tevreden over Polen en Roemenen

Zijn collega Jan Sebus Berghorst in Dronten (Flevoland) werkt al jaren naar volle tevredenheid met eerst Polen en nu Roemenen. Deze zijn verantwoordelijk voor een aantal vaste dagelijkse werkzaamheden. “Communicatie is een nadeel. Maar de mensen werken goed en zijn heel loyaal.”

Belangrijk is wel dat ze vaste werkzaamheden doen die goed moeten worden uitgelegd en voorgedaan. De mensen wonen op zijn bedrijf, wat de binding en inzetbaarheid tijdens piekmomenten beter maakt.

Maximale automatisering

Melkveehouder Wim Bos uit Zuidbroek (Groningen) kiest juist voor maximale automatisering. Hij heeft onder andere robots voor het melken, voeren, mest schuiven en heeft positiebepaling van koeien. Bos verwacht lagere kosten te hebben in vergelijking met personeel, “We hebben €20.000 aan extra jaarkosten, maar besparen 5 uur per dag aan arbeid.” Automatisering kost hem in totaal 1,2 cent per kilo melk.

Beheer
WP Admin