Doorgaan naar artikel

“Ik geef mijn koeien de energie die ze nodig hebben”

"Ik geef mijn koeien de energie die ze nodig hebben" partner

"Ik geef mijn koeien de energie die ze nodig hebben"

In het Brabantse Teteringen melkt Jeroen van Beek op zijn bedrijf “Southland Holsteins” 120 koeien. Het landwerk besteed de melkveehouder zo veel mogelijk uit. Liever is hij de hele dag tussen zijn koeien te vinden. Want naast het melken is Van Beek fanatiek deelnemer aan keuringen, zowel regionaal als nationaal. Een gezond koppel koeien is daarmee voor Van Beek heel belangrijk. Agrifirm ondersteunt hem hierbij met de TopStart-voerstrategie.

“Qua melkproductie had ik het idee dat ik niet altijd alles eruit haalde wat er in zat”, legt Van Beek uit. “De opstart van de lactatie verliep bovendien vaak te snel, waardoor mijn koeien terug vielen in conditie of juist de piek net niet haalden. Dat wilde ik anders.” Samen met zijn voeradviseur van Agrifirm stelde Van Beek nieuwe doelen en werd zo’n anderhalf jaar geleden de TopStart-voerstrategie ingezet.

Nieuwe voerstrategie

“We zijn meer eiwit in het rantsoen aan het voerhek gaan voeren. Daarnaast hebben we de productiebrok vervangen door de brok TopStart Omega”, vertelt Van Beek. “Hiermee geef ik mijn koeien de extra energie die ze aan het begin van de lactatie nodig hebben”. Het lijnzaad en andere toevoegingen in de brok ondersteunen de lever en helpen de koeien na het afkalven goed op te starten. Van Beek: “In eerste instantie zijn we begonnen om in de eerste zestig dagen van de lactatie de TopStart-strategie door te voeren. Daarmee haalden we al betere resultaten dan voorheen, maar ik merkte dat als ik vanaf dag zestig begon met overschakelen, dat in sommige gevallen de productie ook te makkelijk terugviel.” In overleg met de adviseur is daarom gekozen voor een langere periode. “De vaarzen krijgen sindsdien de eerste tachtig dagen maximaal vijf kilogram TopStart Omega, terwijl de melkkoeien maximaal zeven kilogram krijgen. Daarbij is het voor mij ook wel gevoelswerk. Heb ik een koe die heel goed geeft, dan kan ik de periode van tachtig dagen verlengen. Want ik geef mijn koeien graag datgene wat ze nodig hebben.”

Hogere melkproductie

Van Beek stelde vooraf verschillende doelen die hij met de nieuwe voerstrategie wilde bereiken. “Conditie van de koeien vind ik belangrijk, net zoals de piekproductie en hoe ze die vervolgens vast houden.” Of die doelen bereikt worden, houdt hij nauwlettend in de gaten. Hetzij op het oog, hetzij met keiharde cijfers. “De conditie check ik puur op het oog. Daarbij kijk ik ook naar hoe de verse koeien opstarten en hoe ze de piekproductie bereiken. In tegenstelling tot anderhalf jaar geleden, heb ik er een heel goed gevoel bij. De koeien zien er gezond uit.” De productie is bovendien goed met cijfers te vergelijken. “Voordat ik met deze voerstrategie begon, lukte het niet om net die paar extra liters te melken. Dat lukt nu wel”, stelt Van Beek tevreden. “Waar we eerder gemiddeld rond de 33 liter per koe per dag produceerden, zitten we nu al een tijd op een gemiddelde dagproductie van 35 liter per koe. Afgelopen zomer passeerden we zelfs de gemiddelde dagproductie van 40 liter. Dat we die productie bereikten in zo’n warme en droge zomer, laat voor mij wel zien dat alles op het bedrijf klopt en de puzzelstukjes in elkaar zijn gevallen.”

Gezonde koeien

“Waar ik voorheen zag dat de koeien op het puntje van de tenen liepen, loopt het nu een stuk gemakkelijker”, concludeert Van Beek. “In 2017 zat het rollend jaargemiddelde nog op 11.017 kilogram melk per koe, terwijl het gemiddelde inmiddels op 11.271 kilogram per koe zit. Daarmee is de productie verhoogd, waarbij de gehaltes ook nog eens gestegen zijn naar 4,44% vet en 3,53% eiwit”, legt Van Beek uit. “Het laat wel zien dat de koeien nu gezond kunnen pieken, terwijl ze het ook nog eens langer en beter volhouden.” Van Beek geniet zichtbaar van zijn koeien. “De kleur zit er goed op en ik zie dat ze aan alle kanten een stuk gezonder zijn. Ze hebben nu meer energie en vallen minder af bij de start van de lactatie. Dat is ook het doel geweest: meer melk met gezonde koeien.”

Southland Holsteins

Jeroen van Beek houdt in Teteringen (N.-Br.) 120 melkkoeien en 85 stuks jongvee. De melkproductie is gemiddeld 11.271 kg per koe met 4,44% vet en 3,53% eiwit.

TopStart

Elke koe is kwetsbaar in de opstartfase van de lactatie. Ze moet herstellen van het afkalven, en de start van de melkproductie vergt veel extra energie. Vooral hoogproductieve koeien lopen risico. Bij te weinig energie liggen allerlei aandoeningen op de loer. Daarom kiezen melkveehouders voor TopStart. Zo geven ze hun koeien de extra energie die ze bij het begin van de lactatie nodig hebben.

Met de TopStart-voerstrategie geeft u uw koeien vanaf het begin van de lactatie de energie die ze nodig hebben. Zodat de koeien gezond blijven en gemakkelijker melk produceren. Dat ziet u terug in een hogere productiepiek en meer melk in de rest van de lactatie. Dat kan oplopen tot ruim duizend liter extra melk per koe. De meeropbrengst van de extra liters overtreffen ruimschoots de kosten van extra krachtvoer. Zo ligt het saldo per koe bij TopStart-bedrijven gemiddeld 200 euro hoger. Daarbij zorgt de gezonde veestapel ook nog eens voor meer arbeidsplezier.

Wilt u net als Jeroen van Beek meer melk met gezonde koeien? Kijk dan op www.topstart.nl voor meer informatie. Hier vindt u ook video’s van Van Beek en andere melkveehouders, waarin zij meer vertellen over de TopStart-voerstrategie op hun bedrijf.

Agrifirm Nutritional Solutions levert kwaliteitsveevoeders en tal van andere producten en diensten aan u als ondernemer in de melkveehouderij. Het rendement van onze klanten staat daarbij centraal. We werken voortdurend aan nieuwe assortimenten en concepten die zijn toegesneden op specifieke behoeftes. We zijn marktleider op het gebied van veevoeders in Nederland.

Meer over Agrifirm
Beheer
WP Admin