Doorgaan naar artikel

FrieslandCampina ziet kosten tot 30% stijgen

Hein Schumacher, CEO Friesland Campina - Foto: Herbert Wiggerman

Hein Schumacher, CEO Friesland Campina - Foto: Herbert Wiggerman

FrieslandCampina heeft de kosten dit jaar tot 30% zien stijgen als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de inflatie. Dat zegt topman Hein Schumacher in een interview met het Financieel Dagblad.

Afgelopen maanden is er anticiperend op het mogelijk dichtdraaien van de gaskraan door de Russen overleg geweest met de overheid. Er is een noodplan opgesteld voor de productielocaties. Voor de meeste vestigingen lijkt een oplossing voorhanden, op twee locaties na waar gas nodig is voor productie met hoge temperaturen. Schumacher noemt als voorbeeld de fabriek in Veghel waar lactoferrine wordt geproduceerd. Hij hoopt dat de twee productielocaties vanwege de voedselzekerheid buiten schot blijven, mocht de overheid bedrijven noodgedwongen van het gas moeten afkoppelen.

Teleurgesteld over stikstofplannen

De grootste uitdaging voor FrieslandCampina komende 10 jaar noemt Schumacher het beleid om broeikasgassen en stikstof terug te dringen. Hij is teleurgesteld in de Haagse plannen voor stikstofreductie in de landbouw en had liever gezien dat de overheid de sectorplannen had overgenomen.

Naast het overheidsbeleid noemt hij ook het risico op een rechtszaak als belangrijke reden om het klimaatbeleid van de onderneming verder aan te scherpen. De overwinning van Milieudefensie in het klimaatproces tegen Shell kan een voorbode zijn van een volgende klimaatrechtszaak. Eerder dit jaar maakte FrieslandCampina al bekend voor de aanscherping van de klimaatdoelstellingen tot en met 2030 € 1,5 miljard uit te trekken.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin