Doorgaan naar artikel

Automatisch melken blijft aan marktaandeel winnen

Foto: Anne van der Woude

Foto: Anne van der Woude

Nederland telt op 2 april 4.880 melkveebedrijven met een automatisch melksysteem. Dat is iets meer dan 32% van alle melkveebedrijven. Dat meldt stichting KOM (Kwaliteitszorg Onderhoud Melkinstallaties) in zijn statistieken.

Ten opzichte van 1 januari van dit jaar zijn er al 79 bedrijven bijgekomen met een of meerdere melkboxen voor het automatisch melken. Deze groei vindt plaats in een krimpende markt, waarbij het totaal aantal melkveebedrijven met 66 stuks is afgenomen tot 15.142.

Dat automatisering in de melkwinning populair is onder de melkveehouders blijkt ook uit het aantal renovaties, opleveringen en uitbreidingen. Dat totaal aantal lag over het eerste kwartaal van dit jaar op 229. Hierbij ging het om 186 melkrobotboxen. Dat betekent dat 81% van alle activiteit gericht is op automatisch melken. De overige uitbreidingen of opleveringen richten zich vooral op de grote groep zij-aan-zijmelkstallen.

100 minder visgraatmelkstallen

Decennialang was de visgraatmelkstal het meest gebruikte melkwinningssysteem. Dit melkstaltype werd als marktleider vorig jaar maart voor het eerst ingehaald door automatisch melken. Waar het aandeel melkrobots groeit, lopen de visgraatmelkstallen steeds verder terug in aantal. Deze trend zet dit jaar door. Nu zijn er nog 4.307 bedrijven met een visgraatmelkstal, bijna 100 minder dan begin dit jaar.

Het aantal draaimelkstallen op de bedrijven beweegt zich al meerdere jaren tussen de 890 en 900. Het aantal swingover-melkstallen blijft stabiel rond 470. Het aantal bedrijven dat een zij-aan-zijmelkstal in gebruik heeft, ligt nu op 3.627.

Opmerkelijk is dat het jaarlijks afnemende aantal grupstallen in het eerste kwartaal van dit jaar doorbroken wordt: er is er daarvan juist een meer in gebruik dan in het begin van dit jaar.

Beheer
WP Admin