Doorgaan naar artikel

80% van ziektes in de droogstand onzichtbaar

80% van ziektes in de droogstand onzichtbaar partner

80% van ziektes in de droogstand onzichtbaar

“Maar twintig procent van de ziektes in de droogstand is zichtbaar”, zegt Remco Fuite, adviseur Rundvee van Agrifirm. “Of, simpel gezegd: gaat er één koe plat, dan kunt u erop rekenen dat er nog vier à vijf dieren zijn die te lage calciumwaardes in het bloed hebben en daarmee gevaar lopen. Deze dieren herkennen we echter niet, omdat zij zich normaal gedragen. Een structurele analyse en monitoring zijn de manieren om ook de onzichtbare verbeterpunten boven tafel te krijgen”,

“Op papier klopt alles vaak wel, maar met de juiste monitoring haalt u informatie naar boven die u anders niet hoort of ziet. Monitoring is daarom een belangrijk onderdeel van de nieuwe droogstandsaanpak Dry2Fit van Agrifirm. Zo registreert u op de speciale Dry2Fit-kaart onder andere hoe de koe is drooggezet, met welke conditiescore, hoe de koe is afgekalfd en of er eventuele problemen zijn geweest. Om het subklinische gedeelte goed in beeld te krijgen, vullen we de monitoring aan met individuele melk- of bloedmetingen”, legt Fuite uit. “Uiteraard geeft een grove meting via de MPR een eerste inzicht. Daarnaast is het belangrijk om de individuele situatie binnen twee weken na afkalven in beeld te brengen. Daarvoor werken we graag samen met de dierenarts. Hij of zij kan tijdens de bedrijfsbezoeken steekproefsgewijs bij een aantal koeien bloed afnemen voor ketose-bepaling. Via de bloedwaardes kunnen we samen bepalen of de koe er gezond bij staat, of dat er nog verbeterpunten zijn.”

Rantsoen bepaalt 60% van succes droogstand

“Ongeveer zestig procent van het succes van de droogstand hangt af van het juiste rantsoen. Voor de overige veertig procent zijn management en huisvesting de bepalende factoren”, aldus Remco Fuite. Daarom hebben wij een 7-stappenplan gemaakt, dat helpt om het totaalplaatje goed in beeld te krijgen.

Geen verrassingen

Het 7-stappenplan van Dry2Fit legt zichtbare én onzichtbare problemen bloot. “Zo kunnen we nog meer werken aan het voorkomen van problemen in de droogstand. En dat zorgt voor werkplezier. De energie die u er preventief in stopt is planbaar, terwijl het werk met een onverwacht zieke koe nooit gelegen komt. Weten dat u in de stal niet voor verrassingen komt te staan, geeft een gerust gevoel”, besluit Fuite.

Onzichtbare problemen opsporen

Wilt u de droogstand op uw bedrijf ook een gestructureerd doorlopen en onzichtbare ketose, melkziekte of andere ziektes opsporen? Vraag dan uw eigen Agrifirm-adviseur naar Dry2Fit of vraag hier een vrijblijvende afspraak met de adviseur in uw regio aan.

Agrifirm Nutritional Solutions levert kwaliteitsveevoeders en tal van andere producten en diensten aan u als ondernemer in de melkveehouderij. Het rendement van onze klanten staat daarbij centraal. We werken voortdurend aan nieuwe assortimenten en concepten die zijn toegesneden op specifieke behoeftes. We zijn marktleider op het gebied van veevoeders in Nederland.

Meer over Agrifirm
Beheer
WP Admin