Doorgaan naar artikel

3 tips voor een vlotte start van uw kalveren

Beeld: Agrifirm

Beeld: Agrifirm

“De eerste dagen van de melkfase zijn misschien wel de allerbelangrijkste dagen voor de latere ontwikkeling van uw nieuwe opvolgers, de kalveren”, stelt Wilbert Swinkels, specialist Jongvee. “In deze dagen bouwt het kalf namelijk vanuit de biestvoorziening een hoge weerstand op die het vaarskalf beschermt tegen allerlei infecties van buitenaf en de basis legt voor een hoge levensproductie als koe.” Swinkels zet de 3 tips voor een vlotte start van kalveren op een rij.

1. Controleer de biestkwaliteit

De hoeveelheid en het tijdstip van toedienen van de biest bepalen hoeveel antistoffen het kalf op kan nemen in het bloed. Meer opgenomen antistoffen resulteert in een sterker en fitter kalf, dat ook sneller en meer voer op kan nemen. Meet daarom de biest met een Brixmeter. Een waarde van 23 of hoger is goed. Is de biestkwaliteit lager? Verhoog dan de kwaliteit met ColoCorrect, een preparaat van gedroogde runderbiest. Is de biestkwaliteit structureel onvoldoende? Neem dan de droogstand onder de loep, want dat heeft de grootste invloed op de biestgift en -kwaliteit. Zelfs kalverdiarree kan wijzen op een suboptimale droogstand.

2. Voer onbeperkt melk

Swinkels is groot voorstander van onbeperkt melk voeren aan kalveren en streeft naar minimaal 1 kilo melkpoeder per kalf per dag, met een juist afbouwschema om opname van ruw- en krachtvoer daarmee te stimuleren. ”Kalvolac Unlimited is een melkpoeder dat speciaal is ontwikkeld om onbeperkt te verstrekken. Voor alle kalveren die het bedrijf na 2 weken verlaten, betekent dit een duidelijk hogere opbrengstprijs. Voor de fokkalveren betekent een hogere groei in de melkfase een betere aanzet van uier- en orgaanweefsel. Uiteindelijk vertaalt zich dat in een hogere melkproductie na afkalven en een hogere levensproductie. Ook praktijkonderzoek laat indrukwekkende resultaten zien bij de kalveren die gevoerd zijn met Kalvolac Unlimited: een fors lager inseminatiegetal, een ALVA van 3 weken lager en minder inseminaties per pink. Bekijk hier alle resultaten.

3. Spenen na verdubbeling in gewicht

“Wanneer de biestkwaliteit en -gift kloppen en de kalveren onbeperkt melk krijgen, is het zeker mogelijk dat kalveren in de melkfase in hun eigen geboortegewicht verdubbelen”, ziet Swinkels in de praktijk. “Dat is dan ook meteen een goed uitgangspunt om de kalveren te spenen. Op dat moment nemen kalveren ook voldoende ruw- en krachtvoer op. Verander de eerste twee weken na spenen niets aan de huisvesting en het ruw- en krachtvoer, zodat er geen stress ontstaat door gebrek aan melkvoeding. Kies daarbij altijd voor hoogwaardige krachtvoeders, zoals DairyStart® Vitaal of DairyStart® All in One Mix en een smakelijke ruwvoerbron zoals luzerne.

Meer tips over kalveropfok

Kom op vrijdag 28 en zaterdag 29 juni naar de NRM. In de Agrifirmstand (nummer 137) kunt u met eigen ogen zien wat de jongveeaanpak DairyStart® uw kalveren oplevert.

Tekst: Wilbert Swinkels

Beeld: Agrifirm

Agrifirm Nutritional Solutions levert kwaliteitsveevoeders en tal van andere producten en diensten aan u als ondernemer in de melkveehouderij. Het rendement van onze klanten staat daarbij centraal. We werken voortdurend aan nieuwe assortimenten en concepten die zijn toegesneden op specifieke behoeftes. We zijn marktleider op het gebied van veevoeders in Nederland.
Meer over Agrifirm

Beheer
WP Admin