Doorgaan naar artikel

Vlot geregeld en goedkoper dan banklening

Een nieuwe trekker leasen heeft bij de huidige scherpe tarieven zeker voordelen, maar met  makkelijk geld  is het opletten: de maandtermijnen liggen jaren vast en moeten wel behapbaar zijn.

Een nieuwe trekker leasen heeft bij de huidige scherpe tarieven zeker voordelen, maar met makkelijk geld is het opletten: de maandtermijnen liggen jaren vast en moeten wel behapbaar zijn.

Wie eerder een trekker kocht met een lease-financiering zei daar maar niet te veel over. In pakweg 5 jaar tijd is de schroom voorbij en werd leasen van nieuw materieel de norm.

Verkopers van grote dealers spreken van ‘een explosieve toename’. Zeker 75 tot 80% van de verkopen van nieuwe trekkers komt tot stand met een lease-financiering. De verklaring van die toename laat zich raden: de financiele ruimte is benut voor stallen, grond en koeien en bij de lage melkprijs is er geen cash om machines in één keer te betalen. Noodzaak dus.

Noodzaak is er ook bij de fabrikanten van machines en trekkers. Steeds minder boeren en bij de overblijvers weinig geld maakt de markt moeilijk. De ‘eigen’ leasemaatschappijen helpen de lopende band in de fabriek aan de gang te houden.

De lage rentetarieven voor de korte en middellange termijn (tot 5 à 7 jaar) resulteert in leasetarieven die 1% scherper zijn dan voor gangbare bankleningen. Banken hebben namelijk met strengere eisen te maken dan leasemaatschappijen. Dat brengt rompslomp en kosten met zich mee. Een leaseovereenkomst is vaak in een paar dagen te regelen, terwijl een banklening veel meer tijd vergt. Leasen is overigens niet voorbehouden aan trekkers. Ook andere machines zoals shovels, voermengwagens en hooibouwmachines zijn te leasen.

Actietarieven goedkoper dan bank

Bij aanschaf van een nieuwe machine waar geen geld voor op de bankrekening staat zijn er drie alternatieven. De eerste is een gangbare lening afsluiten bij de bank, waarvoor de rente zich nu beweegt tussen 2,8 en 3,2%, vaak wel met een wat langere looptijd dan bij leasing.

De tweede is financial lease, met keuze uit een hele reeks verschillende geldverstrekkers. De grote banken hebben hun eigen leasemaatschappijen. Dealers komen vaak met een leaseofferte van de merkgebonden leasemaatschappijen, zoals Agco Finance (Fendt ,Valmet, MF), CNH Capital (New Holland) en BNP Paribas Leasing Solutions (John Deere).

Financial lease is een lening met de trekker/machine als onderpand, waarbij deze gewoon als (economisch) eigendom op de balans komt, zodat investeringsaftrek en afschrijving mogelijk is. De rentetarieven variëren van 0% voor kortlopende lease (24-36 maanden) tot 2,5% voor een leasetermijn van 5 à 7 jaar. Jos Lantman van Agco Finance vertelt dat fabrikanten MF en Valtra actietarieven mogelijk maken van 1,85% bij een leasetermijn van vijf jaar. Dat gaat bij financiering tot 75% van het aankoopbedrag, terwijl de overige 25% eventueel voor 2,15% wordt gefinancierd.

De derde optie is operationele lease, ook met één van de genoemde partijen. Daarbij staat de machine niet op de balans. Het is te vergelijken met een vooraf afgesproken periode van huur waarbij de leasemaatschappij volledig eigenaar blijft en ook de kosten van het onderhoud voor rekening neemt. Na afloop van de looptijd kan de machine gekocht worden tegen een afgesproken bedrag. Het is ook mogelijk om voor een nieuwe machine een nieuwe overeenkomst aan te gaan. De dealer en de leasemaatschappij moeten dan zelf zien hoe ze de restwaarde van de machine realiseren.

Flexibel in te richten

In de praktijk gaat het bij melkveehouders vrijwel altijd om financial lease, omdat de machine dan op de balans staat, vertelt Age Bosma van Prins Mechan in Niekerk. “Een scherpe lease-offerte helpt ons de verkoop aantrekkelijk te maken. Want er wordt bij akkerbouwers en melkveehouders weinig verdiend.” Was er vijf jaar geleden nog weinig sprake van, nu is lease helemaal ingeburgerd, zegt hij. “Ik spreek wel klanten die eerst liever niet leasen. Krijgen ze dan een offerte en uitleg over lease dan doen ze het na enig nadenken toch.”

Bosma somt de voordelen op. “Een aanschaf van €60.000 spreiden over 5 jaar betekent dat je nu veel geld overhoudt waar je andere dingen mee kunt doen in je bedrijf. En je kunt lease flexibel inrichten. Wil je in drie jaar tijd aftikken, kan dat. Wil je er zeven jaar over doen, kan ook. Je kunt in gelijke maandtermijnen betalen, maar ook halfjaar- of jaartermijnen zijn mogelijk. Is je liquiditeit in de winter ruimer, dan kun je er voor kiezen in de winter meer te betalen dan ’s zomers.”

Het blijft een zakelijke overeenkomst, met kleine lettertjes om goed op te letten. Worden de termijnen slecht of niet meer betaald, dan komt er na enkele waarschuwingen een oplegger voorrijden om het onderpand op te halen. Verder eist de maatschappij meestal dat het onderhoud volgens fabrieksschema bij de merkdealer wordt uitgevoerd. Wie zich daar niet aan houdt kan bij schade aan de motor of versnellingsbak flink in de problemen komen. Voor dealers is dit juist een voordeel: op een nieuwe trekker wordt weinig verdiend, maar verkoop met lease garandeert werkplaatsuren voor de toekomst.

Jong gebruikt ook leasen

Tamelijk nieuw is dat het inmiddels ook mogelijk is om jong gebruikte trekkers en machines te leasen. Per maatschappij verschilt welke maximale leeftijden ze daarvoor aanhouden. De één vindt 10 jaar aan het eind van de termijn wel de grens. Een trekker van 8 jaar oud, kan dan nog maximaal 2 jaar in de lease. Anderen houden het op 14 jaar en zouden voor dezelfde trekker nog 6 jaar lease aanbieden. De rentetarieven voor gebruikt gaan meer in de richting van het normale markttarief van 3%.

Met lease is een grote aankoop eerder bereikbaar en dat is een voordeel. Maar met makkelijk geld is het opletten. Een maandtermijn legt beslag op de financiële ruimte en dat gedurende meerdere jaren. Rabobank komt gevallen tegen waarbij een driejarige lease uit 2014 nu te zwaar drukt op de liquiditeitspositie. “Moeten we daarbij helpen met een ruimere rekening courant dan wordt het toch alsnog een dure lease”, zegt Clemens van der Aa, sectormanager melkveehouderij bij de Rabobank. “Lease is een prima oplossing, maar staar je niet blind op lage tarieven en makkelijk geld. Als ondernemer moet je goed inzicht hebben in je liquiditeit en een bewuste keuze maken.”

Zelfde trekker, 3 financieringen

Voor een nieuwe trekker met een aanschafwaarde van €75.000 zetten we 3financieringen op een rij. De berekeningen zijn aangeleverd door Rabobank en De Lage Landen Lease en zijn indicatief. Bij 100% (Rabo)bankfinanciering voor een termijn van 60 maanden (5 jaar) en een rente van 3% zouden de kosten op €1.348 per maand komen. De totale kosten zijn dan €80.880.
Wordt voor hetzelfde bedrag een leasecontract afgesloten met De Lage Landen dan komen de kosten op €1.397 per maand. In totaal over 5 jaar is dat €83.820.
Als er eigen geld is (bijvoorbeeld uit inruil of verkoop van een andere machine) kan dat worden ingezet om de maandlasten te verlagen. Bij een aanbetaling van €10.000 en een slottermijn van €5.000 ineens, te betalen na afloop van de 60 maanden lease, komt de maandtermijn op €1.137,- Totale kosten van de financiering zijn dan €68.220. Om te vergelijken met de voorgaande varianten moeten daar de aanbetaling en slottermijn van samen €15.000 bij worden opgeteld. De trekker heeft dan €83.220 gekost. De trekker heeft na vijf jaar nog een restwaarde van zeker €20.000.
In deze voorbeelden zijn de rentepercentages van bank en lease gelijk gehouden. In de praktijk werken merkgebonden leasemaatschappijen met lagere rentepercentages en actietarieven.

Totale kosten per draaiuur

Niet de aanschafkosten, maar loonkosten van de chauffeur vormen het grootste deel van de kosten per draaiuur van een trekker. In de bovenstaande diagram voor een trekker van 140 pk, aanschaf €65.000 zijn de kostenverhoudingen zichtbaar gemaakt. De investeringskosten (aanschaf – restwaarde) maken 17% van het totaal uit, brandstof 12% en slijtdelen 10%.
Een dergelijke berekening van de ‘Total Cost of Ownership (TCO)’ geeft inzicht in de totale kosten die de aanschaf en het gebruik van een trekker met zich meebrengen. Bij investeringsbeslissingen is van belang niet alleen naar de aanschafprijs te kijken, maar ook naar zaken als restwaarde, brandstofkosten en onderhoud. Een nieuwe machine brengt weliswaar financieringskosten mee, maar daar kan een besparing tegenover staan op loon en brandstofkosten.
Het is ook een middel om verschillende investeringsmogelijkheden met elkaar te vergelijken: trekkers van verschillende merken, of jong tweedehands vergeleken met nieuw.

‘Zakelijke keuze voor groeiend bedrijf’

Vanaf 2009 zijn Dick (35) en Marieke (31) de Ruiter bekend met lease voor de trekkers op hun bedrijf in Warga (Fr). “Het past ons goed, omdat we afgelopen tien jaar veel gedaan hebben. We zijn verplaatst vanuit Zuid Holland en verdubbeld in omvang. Door lease konden we de mechanisatie daarbij aanpassen en toch voldoende liquiditeitsruimte overhouden.”
De Ruiter, die 300 koeien op 120 hectare melkt, kocht de eerste keren trekkers met een korte lease van 3 jaar met een scherp rentetarief. In 2015 ruilden ze een trekker met veel uren in voor een MF 6616. Het toe te betalen bedrag konden ze voor 5 jaar financiëren tegen een scherpe maandtermijn. “We hebben 2 merken vergeleken op prijs en op leaseaanbieding. Dealer Kuipers kwam uit de bus met de laagste maandtermijn en ze hebben het ook goed en vlot geregeld.”
De Ruiter herinnert zich dat 5 jaar geleden lease voor zo’n termijn van 60 maanden eerder op 6 à 7% rente kwam. “Nu is het heel goedkoop geld en dat gebruik ik graag, want je hoeft voor de aankoop geen grote aanslag te doen op je rekening courant. Er blijft ruimte over om andere dingen mee te doen. ”
Hij wijst er wel op dat er grote verschillen zijn met een banklening. “Een lening van de bank kan langer lopen en zit je krap dan kun je nog eens wat uitstel van aflossing krijgen. Bij lease ligt het maandbedrag vast.” Het moet dan wel een zinnige investering zijn in een machine die noodzakelijk is op het bedrijf. “Kopen met lease is snel en makkelijk te regelen. Je moet oppassen dat je niet al te makkelijk machines gaat kopen. Deze trekker maakt 1.000 uur per jaar, omdat hij voor de voermengwagen staat en we alle mest zelf uitrijden. Er zit ook 5 jaar garantie op. Als de lease afloopt, ruil ik hem in met 5.000 à 6.000 uur op de teller. Daarmee heb ik een trekker waar ik van op aan kan en geen verrassingen van hoge reparatiekosten. Met een trekker die 200 uur per jaar draait zou ik het niet doen.”

Beheer
WP Admin