Doorgaan naar artikel

Melkprijs komende vijf jaar € 45 tot € 50

Image

De gemiddelde melkprijs zal in de periode 2023-2027 uitkomen tussen de € 45 en € 50 per 100 kilo. De bovenkant van de range geldt voor landen die veel zuivel exporteren. Dat stelde CEO Christophe Lafougere van van strategisch advies- en marktonderzoeksbureau Gira tijdens de DSM global ruminant days in Rome.

Lafougere ziet dat de zuivelmarkt drastisch veranderd is in de afgelopen drie jaar. Enerzijds exploderen de kosten door hogere krachtvoer- en energieprijzen. Die maken samen 30% van de kostprijs uit. “Melk blijft daardoor duur om te produceren”, aldus Lafougere.

Melkprijs blijft hoog door afname productie

De EU en Nieuw-Zeeland zien krimp in hun productie door snelle afname van aantal boeren en koeien. “Niet vanwege marges, maar omdat veehouders een ‘normaal leven zoals anderen’ willen leiden”, signaleert Lafougere op basis van recent onderzoek. “En dan stoppen vooral de gewenste bedrijven; in Frankrijk ondernemers van rond de 45 jaar met 1 miljoen kilo melk. In Noord-Duitsland schakelen de grotere bedrijven nu over op productie van bio-energie. En, eenmaal gestopt komen ze niet terug in business.” Die krimp in productie zal de komende jaren doorzetten door milieueisen, zoals de recente Nieuw-Zeelandse invoering van een heffing op methaanuitstoot.

VS produceert meer melk

De Verenigde Staten zal structureel meer produceren, getriggerd door de verbeterende marges. De totale productiegroei is echter onvoldoende om de groeiende wereldvraag naar boter en poeder te dekken. “Grote verbruikers zoals Ferrero geven voor het eerst aan dat ze in hun sourcing problemen verwachten”, aldus de CEO van Gira.

Boeren wisselen van afnemer

Dat krijgt zijn weerslag in de prijzen van de commodity‘s, stelt Lafougere. Ondanks een fors kleinere Chinese import bewegen de prijzen zich nu al ver boven de historische bandbreedtes. Daardoor ontstaat groot verschil in melkprijs tussen fors exporterende landen als Nederland, Ierland en Denemarken en landen als Italië en Frankrijk. De eersten zien dit jaar een stijging van de melkprijs met meer dan 60%, in Frankrijk is dat 23%. Dat leidt ook tot grote verschuivingen in aanvoerstromen. Boeren wisselen van afnemer. Lafougere: “A-ware kocht grote volumes weg bij Milcobel-leveranciers waarna die in Frankrijk goedkopere melk kocht om de nieuwe Mozzarella-fabriek draaiende te houden.”

Beheer
WP Admin