Doorgaan naar artikel

Meer melkveebedrijven failliet

Afbeelding

Den Haag – Bankroet in de melkveehouderij. In het verleden kwam dit niet of slechts een keer per jaar voor. 2012 was een uitschieter met drie failliete melkveebedrijven. Uit cijfers van het CBS blijkt nu dat in de eerste drie kwartalen van dit jaar vijf melkveebedrijven meer schulden hadden dan bezittingen.

Het gaat weliswaar om een zeer beperkt aantal bedrijven; opvallend is het wel.

Zware tijden

Het zijn zware tijden voor de melkveehouderij. “In de melkveehouderij hebben we een prijsdaling gezien van 42 naar 28 cent; net als in elke andere bedrijvensector geldt dat wanneer het in een sector tijdelijk slechter gaat, er bedrijven zijn die deze economische tegenwind niet het hoofd kunnen bieden”, aldus de Rabobank in een reactie op de CBS-cijfers.

Bodem melkprijs bereikt

Over de hele linie verwacht de grootste kredietverstrekker in de landbouw dat de melkprijs zich medio 2016 zal herstellen en dat de melkprijs de bodem wel ongeveer heeft bereikt. Permanent inzicht in liquiditeit en hierop bijsturen zijn de belangrijkste remedie om een periode van lage opbrengsten goed door te komen, zo adviseert de bank.

Op de pluimveehouderij na, neemt het aantal faillissementen in andere veesectoren toe, zoals in de varkenshouderij. Het gaat wel om een beperkt aantal bedrijven.

Meer financieringsaanvragen

Accountantsbureau Countus constateerde eerder al dat er ‘een ongekend hoog aantal’ financieringsaanvragen liggen bij banken, vanwege extra liquiditeitsbehoefte. De Rabobank bevestigt dit: “Er is sprake van een toename van veehouders die met de bank in gesprek zijn in verband met een tijdelijke behoefte aan extra liquiditeit.” De bank benadrukt dat in de meeste gevallen de ondernemer en de bank er wel uitkomen, mits sprake is van continuïteit op de lange termijn.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin